A Microsoft a héten bejelentette, hogy az amerikai adóhivatal (Internal Revenue Service, IRS) a 2004–2013 közötti évekre vonatkozóan 28,9 milliárd dollár adókiigazításra kötelezte.

microsoft
A Microsoft vitatja a megállapított adóhátralékot.
Fotó: AFP

Az ügynökség a Microsoft transzferárképzését vizsgálta, vagyis azt, hogy  vállalat áthelyezte-e a nyereségét tisztességtelenül alacsony adózású országokba a költsége minimalizálása érdekében. A szoftvercég programjait szingapúri, dublini és Puerto Ricó-i regionális központokban gyártja és forgalmazza, ami pedig lehetővé teszi, hogy a nyereségadóját átirányítással minimalizálja.

A Microsoft közölte, hogy nem ért egyet az IRS adókövetelésével, és 

azt „határozottan vitatni” fogja annak közigazgatási fellebbviteli hivatalánál, sőt, ha kell, akkor bírósági úton is megtámadja a döntést. 

A vállalat annyira biztos az igazában, hogy nem képez külön tartalékot az adókövetelés fedezésére.

A szoftvercég érve szerint 

számos multinacionális vállalat alkalmazza a költségmegosztást, mert ez tükrözi üzleti tevékenységük globális jellegét.

Ez valóban igaz. Az amerikai technológiai vállalatok jókora hányada már régóta a tengerentúlra viszi a szellemi tulajdonát. Mivel a legértékesebb eszközeik létrehozásának vagy fenntartásának költségeinek egy része így külföldi országban keletkezik, a technológiához kapcsolódó nyereség egy részét is ott kell elismerni.

Négy éve egy amerikai fellebbviteli bíróság az Amazon mellé állt egy hasonló ügyben. Abban az online kereskedelmi óriást azzal vádolták, hogy mesterségesen alacsonyan határozta meg a szellemi tulajdonának értékét, amikor azt 2005-ben egy luxemburgi leányvállalatnak átadta. 

A fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy az Amazon lépése megfelelt az akkor hatályos transzferár-szabályoknak, igaz, a 2009-ben bevezetett későbbi szabályozásoknak már nem.

Az IRS nem csak a Microsoft 2004–2013 közötti adófizetéseit, de a 2014 és 2017 közötti adóbevallásait is vizsgálja – értesült a Financial Times.

Vizsgálatot indít az Amazonnal és a Microsofttal szemben a brit versenyhatóság

A két technológiai vállalat a piac közel háromnegyedét fedi le, és a gyanú szerint ezzel ellehetetlenítik a szabad versenyt.