A Microsoft javaslata orvosolja a felmerült problémákat, megnyitva az utat az akvizíció jóváhagyása előtt – közölte a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA), egyszersmind ideiglenesen jóváhagyva az Activison Blizzard felvásárlását. A CMA október elején hoz végleges döntést, de elemzők szerint a felügyeleti szerv innentől már biztosan nem változtat a véleményén. 

Kazan,,Russia,-,August,7,,2021:,Activision,Blizzard,,Inc.,IsKazan, Russia - August 7, 2021:  Activision Blizzard, Inc. is an American video game holding company. Activision Blizzard logo on smartphone screen. A frame from the Call of Duty on the background.
Nem egyszerű szülés a videójáték-ipar legnagyobb üzletének lezárása.
Fotó: Shutterstock

Az Activision Blizzardot tavaly januárban több mint 69 milliárd dollárért vette meg a Microsoft, de az ügyletet a trösztellenes eljárások és a versenytársak ellenkezése miatt több mint másfél éve képtelen lezárni. Bár a redmondi óriás azzal nyugtatta a riválisait, hogy a birtokába jutott játékok nem lesznek Xbox- és Windows-exkluzívak, ők ezt kétségbe vonták. A Sony, a Google anyavállalata (Alphabet) és a Nintendo azzal vádolta a Microsoftot, hogy az Activison Blizzard-sikertermékek, 

például a Call of Duty az üzlet lezárulása után más platformokon nem lesznek elérhetők. 

Az amerikai cég igyekezett leszerelni a kritikusokat, ezért felajánlotta a riválisainak, hogy az ügylet után minden platformon játszható marad a Call of Duty és az Activision Blizzard összes programja. Az EU rábólintott a felvásárlásra, míg a japán felügyelet ezt márciusban tette meg. Az amerikai trösztellenes hatóság, az FTC bíróságon támadta meg az üzletet, de a jogi csatát végül a Microsoft nyerte meg, így az amerikai felügyeleti szerv a nyár végén meghátrált.

A brit CMA  áprilisban váratlanul blokkolta az üzletet, mivel a hatóság szerint a licencszerződések nem orvosolják a felmerülő problémákat, az akvizíció pedig torzítaná a piaci versenyt, főleg a cloud gaming területén. A CMA utolsóként akadályozta a videójáték-ipar történetének legnagyobb akvizícióját, de a vállalat szokatlan lépésre szánta el magát. Júliusban kiegyezett a legfőbb riválisnak számító Sonyval, majd augusztusban bevonta az üzletbe a Ubisoftot is.

A megállapodás értelmében a Microsoft helyett a francia kiadó kapja meg az Activision Blizzard már elérhető, illetve a következő 15 évben megjelenő PC-s és konzolos játékainak streamingjogait Európát kívül. Ez a fejlemény meggyőzte a vonakodó brit felügyeleti szervet is, így október elején minden elemző arra számít: a felvásárlás megkapja a végleges jóváhagyást, ezzel ősszel lezárulhat a történet, ami a befektetőknek is jó hír.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner, letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék több rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, illetve 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.