Az egyszerűsített fúziókontroll eljárásban vizsgálta a Dunaferr megvásárlását, és tegnap jóváhagyta. A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében korábban a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

20230216 Dunaújváros Dunaferr Zrt. Újraindult a november elején leállt 2-es számú nagyolvasztóFotó:  Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Sok család megélhetése múlik a Dunaferr sorsán.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság


Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a döntés kapcsán kiemelte, hogy a jóváhagyással az utolsó akadály is elhárult a Dunaferr sikeres értékesítése és jövője elől. Meglátása szerint a Dunaferr a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége és az elhibázott szankciók miatt vált fizetésképtelenné. A gyár működése ellehetetlenült, ezzel több ezer dolgozó munkája, így több ezer család megélhetése került veszélybe. Az üzem ráadásul olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra hazánkban eddig még nem volt példa. 

Hangsúlyozta, hogy még sok a teendő, azonban a gyár a tavalyi reménytelennek tűnő helyzetéből megmenekült és biztató jövő előtt áll.

Az üzem és a munkahelyek megmentése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, ahogy eddig is, a jövőben is aktív szerepet vállal.

A Dunaferr a magyar ipar kiemelt szereplője, az acélipar pedig stratégiai ágazat. Ebből fakadóan – mutat rá a közlemény – bizakodásra ad okot, hogy a Liberty Steel szeptember 20-án bejelentette, hogy stratégiai célja a zöldátállás, vagyis az ágazat versenyképes és fenntartható jövője.