A Dunaferr már csak az fúziókontrolljának lezárására vár – erről adott ki közleményt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

20230216 Dunaújváros Dunaferr Zrt. Újraindult a november elején leállt 2-es számú nagyolvasztóFotó:  Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Október közepén zárulhat le hivatalosan is a Dunaferr értékesítése. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ebben a tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy a dunaújvárosi vasmű értékesítésének folyamata még nem zárult le teljesen, ugyanis az Európai Unió fúziókontrollja jelenleg is zajlik, amelyet az Európai Bizottság egyszerűsített eljárásban végez. 

A tulajdonosi jogok átadására kizárólag az eljárás befejezését követően kerülhet sor,

így addig a felszámolóbiztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat. 

Mi történt a Dunaferrel?

Az előzményekről röviden: a Dunaferr fizetésképtelenné vált, ez a GFM szerint részben a korábbi menedzsment felelőtlenségére és az elhibázott szankciókra vezethető vissza. Ezzel több ezer család megélhetése került veszélybe. A munkahelyek megvédése érdekében a kormány aktív szerepet vállalt a gyár megmentésében, egyebek mellett a jogszabályi környezet rendezésével és a bérgarancia-alapon keresztül a bérek kifizetésével. A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, így a Dunaferr értékesítése sikerrel zárult. A Liberty Steel sikeres pályázata nyomán egy megállapodási szerződést már aláírtak a felek.

Mikor lehet hivatalosan is új tulajdonosa a Dunaferrnek?

A fúziókontroll lezárása ütemezetten halad, az egyszerűsített eljárás határidejét az Európai Bizottság október 13-ban állapította meg. Csakhogy emiatt a Liberty Steellel kötött szerződésben lévő szeptember 30-i határidő is módosul. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány és a Liberty Steel továbbra is elkötelezett a Dunaferr megmentése és az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöldátállás mellett, hiszen ez biztosítja az ágazat versenyképes és fenntartható jövőjét.

Kínai cég zöldíti a Dunaferr termelését

Olyan új technológiát telepítene a Dunaferrhez a kínai CISDI Engineering Co. a ma aláírt megállapodás szerint, amely akár 80 százalékkal is csökkentheti a vasmű közvetlen szén-dioxid-kibocsátását. Ez több százmillió euróba kerül majd.