A brit médiafelügyelet csütörtökön arra kérte az ország versenyhatóságát, hogy vizsgálja meg az Amazon és a Microsoft amerikai technológiai óriások felhőpiaci dominanciáját az Egyesült Királyságban – írta a Reuters.

Building,Of,The,Amazon,Logistics,Center,In,Szczecin,At,Dawn.sczecin,
Az Amazon felháborítónak tartja a vizsgálatot, amely szerinte az ágazat működésének „alapvető félreértésén” alapul.
Fotó: Shutterstock

A médiafelügyelet, az Ofcom közleménye szerint egyre több olyan tényezőt azonosítanak, amely megnehezíti a vállalkozások számára, hogy választani tudjanak a belföldön működő felhőszolgáltatók közül. A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) ezért most független vizsgálatot indított, hogy kiderítse: a legnagyobb szolgáltatók káros hatással vannak-e a szabad versenyre az országban?

Az Amazon Web Services (AWS) és a Microsoft 2022-ben együttesen 70 és 80 százalék közötti részesedéssel rendelkezett a brit felhőszolgáltatási piacon – ehhez képest a legközelebbi versenytársuk, a Google csak 5-10 százalékot ért el.

Az Amazon közölte, hogy nem ért egyet az Ofcommal, annak megállapításai pedig az informatikai ágazat és az általuk kínált szolgáltatások működésének „alapvető félreértelmezésén” alapulnak. A vállalat azonban hozzátette, hogy hajlandók együttműködni a versenyhatósággal.

A Microsoft sokkal pozitívabban reagált a bejelentésre, és közölte, hogy azon dolgoznak, hogy az Egyesült Királyság felhőipara „innovatív és rendkívül versenyképes maradjon”, valamint megígérték, hogy konstruktívan együttműködnek a CMA-val.

Az Ofcom még áprilisban jelentette, hogy piaci pozíciójuk miatt aggódik az AWS és a Microsoft gyakorlata miatt, és azt tervezi, hogy a versenyszabályozótól kér vizsgálatot. A hozzájuk forduló brit vállalkozások elmondták, hogy a felhőpiacon az utóbbi években egyre nehezebb szolgáltatókat váltani vagy azokat kombinálni.

A CMA szerint hosszú ideje érik már a vizsgálat elrendelése, mivel a technológia elterjedésével egyre több cég támaszkodik a felhőszolgáltatásokra, amelynek piaca 2023-ban elérte a 7,5 milliárd fontot.

New,York,City,,New,York,-,Usa,United,States,-
New York City, New York - USA United States - 04 08 2019: Microsoft logo close up. Microsoft Flagship Store Fifth Avenue, Manhattan, NYC.
A Microsoft újra megvívhat a brit versenyhatósággal, amely legutóbb az Activision Blizzard megvásárlásánál tett neki keresztbe.
Fotó: Shutterstock

Hatósági nyomás alatt a felhőszolgáltatók

A felhőalapú technológia nemrég több versenyhatóság figyelmét is felkeltette. Franciaország még júniusban közölte, hogy az ágazat szereplői és alkalmazott gyakorlatai potenciálisan korlátozhatják a versenyt, s emiatt a jövőben vizsgálatokat indítana.

Az EU versenyhatósága pedig a Microsoft ellen indított nyomozást, miután a CISPE európai felhőszolgáltatói csoport – amelynek többek között az Amazon is a tagja – panaszt tett náluk.

Szükség van egy olyan nyílt felhőpiac létrehozására, ahol szabad a verseny, a fogyasztók könnyen tudnak mozogni a szolgáltatók között, a beszállítóknak pedig szigorú szabályoknak kell megfelelnie 

– nyilatkozta Amit Zavery, a Google alelnöke az Ofcom és más hatóságok lépéseire reagálva. A tervek szerint a CMA 2025 áprilisában fejezné be a vizsgálatot.

Felhők felett csaphat össze a Google a Microsofttal

Az Alphabet birtokolta Google Cloud versenyellenes magatartással vádolta a Microsoftot a felhőalapú szolgáltatások terén, és kritizálta a kisebb európai cégekkel kötendő közelgő megállapodásokat, mivel ezek nem oldják meg a problémákat.