amerikai nagyvállalkozó a mesterséges intelligenciának (MI) az emberiségre gyakorolt veszélyeire hívta fel a figyelmet, és bejelentette, hogy a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT nevű online program alternatívájaként létrehozza saját MI-platformját.

In this photo illustration, X.AI is seen on a smartphone
UKRAINE - 2023/04/15: In this photo illustration, X.AI is seen on a smartphone with Elon Musk's Twitter page on a pc screen. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
mesterséges intelligencia
Váratlant lépett Elon Musk: hamarosan indul a TruthGPT.
Fotó: Getty Images

A Twitter és a Tesla milliárdos tulajdonosa és vezetője erről Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetője hétfő esti műsorában beszélt, ahol kifejtette, hogy a TruthGPT névre keresztelt alternatív mesterséges intelligencia

minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekeszik majd.

Musk kiinduló gondolata szerint az emberiség megértésére törekvő mesterséges intelligencia kevésbé valószínű, hogy az emberek elpusztítására törekedne. A milliárdos hangsúlyozta, aggódik amiatt, hogy a ChatGPT-t arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen.

Az interjúban Musk hangsúlyozta a mesterséges intelligencia szabályozásának fontosságát, hozzáfűzve, hogy személy szerint nagy rajongója az MI-platformoknak, azonban szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Eközben Elon Musk egy nevadai cégbírósági bejegyzés alapján új céget alapított X.AI néven. Az illetékes nevadai hatóság hivatali honlapja szerint a vállalatot március 9-én alapították, a vállalat igazgatói pozícióját pedig maga Musk tölti be, a cég titkára az a Jared Birchall, aki Musk egyik legközelebbi tanácsadója.

A dél-afrikai üzletember évek óta markáns véleményt fogalmaz meg a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban, és véleménye szerint más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates csak korlátozott tudással rendelkeznek ezen a területen.

Elon Musk váratlan vezetőváltást jelentett be a Twitternél, és aggódik az AI miatt

A Twitter jó irányba megy, a Tesla terjeszkedik, a mesterséges intelligencia nem veszélytelen. Többek között ezekről beszélt Elon Musk a BBC-nek adott exkluzív interjújában.

A mostani nem az első próbálkozása ezen a területen Musknak. A világ egyik leggazdagabb embere már a megalapításakor befektetett a ChatGPT-t üzemeltető OpenAI nevű startup vállalkozásba, és a nonprofit MI-kutatólaboratórium 2015-ös megalapításakor a vállalat igazgatótanácsának társelnöke lett. Azonban három évvel később, 2018 elején lemondott a posztjáról, és távozott a cégtől.

Én találtam ki a nevet és a koncepciót

– jelentette ki az interjúban Musk, hozzátéve, hogy az OpenAI ma már a Microsofttal szoros együttműködésben végzi tevékenységét, de már nem nonprofit, hanem piaci alapon.

A milliárdos az interjúban röviden kitért az OpenAI cégtől történt 2019-es távozására is. Szerinte a Teslánál zajló mérnöki fejlesztési problémákra kellett összpontosítania, de elismerte, hogy a távozásában szerepe volt az OpenAI vezetői és a közte lévő véleménykülönbségeknek is.

A Tesla és az OpenAI részben ugyanazon embereket igyekezett felvenni. Én pedig nem értettem egyet néhány dologgal, amit az OpenAI vezetése akart

– írta Musk még egy korábbi Twitter-üzenetében, de további részleteket nem közölt az ügyről.