A Nitrogénművek aláírt egy olyan szerződést, amellyel új beruházást indít, az ammóniatermelés júniusban kezdődik. A pillanatnyilag nem termelő társaság néhány napra végleges leállásról, néhány órára rá azonban újraindulásról adott hírt.

Nitrogénművek Zrt., Pétfürdő
Júniustól új gyártás indul Péten.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Extra szorításban a társaság

A mai bejelentés szerint júniustól óránként 80 tonna ammónia fejthető majd le – erről Bige László, a társaság tulajdonosa nyilatkozott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az új projekt mellett az szól, hogy az ammóniára nem vonatkozik az az amellyel (más társaságok mellett) a Nitrogénműveket is sújtotta az állam. Mint a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója elmondta, még a tavasszal kaptak egy 6 milliárdos különadót, majd júliusban egy 12-14 milliárdos adót. Azt mondja, ezek olyan mértékű emelések, amellyel már nem versenyképesek a piacon. Az utóbbiról, a szén-dioxid-kvóta-adóról azt mondta: Európán kívül sehol sem kell ilyet fizetni, nem is hallottak még róla. Tudomása szerint a társaság európai versenytársai sem fizetnek ilyen adót, amelyet Magyarországon rajtuk kívül néhány cégnek kell még fizetnie.

Úgy tűnik, nyitva a kiskapu

A júniusi újraindulást azonban biztosnak mondta. Ennek érdekében néhány napja aláírtak egy szerződést, földgázt pedig nem fognak vásárolni, az ammóniagyártás alapanyagát importból szerzik be. Ez a rendszer júniusra fog elkészülni. Akkortól „a termelést nem fogjuk abbahagyni, és nem is fogjuk feltenni a kezünket” – fogalmazott. Arról, hogy előzőleg miért módosították a társaság jövőjére vonatkozó bejelentést egy napon belül, azt mondta, hogy véletlen egybeesésről van szó, a leállásra vonatkozó közlés már két hónapja megszületett.

A Világgazdaságnak korábban volt egy hivatalos, ám mindössze egy hónapos leállásra vonatkozó értesülése is, ez az üzemszünet december 6-án járna le.