A Google szerint a csalók közösségi médiában hoztak létre oldalakat és hirdetéseket futtattak, amelyek arra ösztönözték az embereket, hogy töltsék le a cég Bard nevű chatbotját. Amikor a felhasználók letöltötték a fájlt, az a Bard helyett rosszindulatú szoftvert telepített a készülékükre, ami lehetővé tette a csalóknak, hogy hozzáférjenek az áldozatok fiókjaihoz. A cég ezért védjegybitorlás miatt beperli a szélhámosokat.

chatbot
 Nem szabad bedőlni a csalóknak: a Google Bard használatához nem kell semmit letölteni.
Fotó: Shutterstock

A vállalat blogbejegyzése szerint megnőtt az új generatív mesterséges intelligencia eszközök iránti közérdeklődés, amit a  bűnözők is igyekeznek kihasználni. Az intézkedések a technológiai óriás azon törekvésének részét képezik, hogy az megteremtse a szükséges jogi precedenseket az innováció újonnan megjelenő területein. A cég hangsúlyozza, hogy a Bard használatához nem kell külön alkalmazást telepíteni, 

mivel az a https://bard.google.com címen érhető el, csak Google-fiók szükséges hozzá.

A vállalat nem tudta beazonosítani, hogy kik állnak a Google AI, az AIGoogle, az AiGoogle, AIGoogle.Plus, AIGoogle Bard FB és AIGoogleBard nevű Facebook-profilok mögött. A kiberbiztonsági területen viszont bevett gyakorlat, hogy ismeretlen személyeket perelnek be ilyen módon, ha ugyanis a nyomozás során azonosítják az elkövetőket, akkor a nevüket hozzáadják a cég által benyújtott panaszhoz.

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását.

Van például orosz chatbot is, ahogy a  kínaiak sem maradnak ki. A Google még februárban mutatta be a Bardot, azonban legfőbb riválisát, a ChatGPT-t egyelőre nem tudta megszorongatni. Bár a mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy szabályozás nélkül milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt.

Még több pénzt szeretne a Microsofttól az OpenAI

Kevesebb mint egy évvel azután, hogy egy megállapodás keretében a Microsoft 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó vállalkozás vezetője, Sam Altman arról beszélt egy interjúban, hogy jóval több pénzre lenne szükség a technológiai óriástól. Altman azt is közölte, hogy a cég dolgozik a ChatGPT legújabb változatán, a GPT-5-ön, de a megjelenésének a határidejét nem árulta el.