Cégvilág

A Boschnál tudják, a mesterséges intelligencia segítségével termelékenységnövekedés és jelentős költségmegtakarítás érhető el

A Bosch üzemek csaknem fele alkalmaz már mesterséges intelligenciát a gyártásban; a középpontban a termelés irányítása, felügyelete és ellenőrzése áll. A cég magyarországi üzemeiben is számos területen használják és fejlesztik a MI-t.

A Bosch számára már rendszeresen használatos „eszköz“ a mesterséges intelligencia (MI), jelenleg legfőképpen a generatív MI és az úgynevezett alapmodellek (Foundation Model; FM) alkalmazását teszteli a gyártási folyamataiban. „A cég várakozásai szerint ezzel a jelenlegi hat-tizenkét hónapról csupán néhány hétre rövidíthető az MI-alkalmazások megtervezésétől az üzembe helyezésükön át, egészen a termelés felfuttatásáig terjedő időszak“ – derül ki a vállalat tájékoztatójából. 

bosch, gyár, külsős kép
A generatív MI segítségével nem csupán a már meglévő megoldások fejleszthetők tovább, hanem megteremthetők az alapok is a technológia elterjesztéséhez 
Fotó: Bosch

A vállalatcsoport két németországi üzemében már elindította első olyan projektjeit, amelyek során a generatív mesterséges intelligencia alkot szintetikus képeket. 

A tervek szerint a sikeres kísérleti szakaszt követően a Bosch minden telephelyének – így a magyarországiaknak is – felkínálja majd a szintetikus adatok generálásának a lehetőségét. 

A generatív MI szoftvermodelljeit a Bosch kutatás-fejlesztése alkotta meg

„A Bosch csaknem minden második gyára már ma is alkalmaz mesterséges intelligenciát a termelésben. A generatív MI segítségével nem csupán a már meglévő megoldásokat fejleszthetjük tovább, hanem megteremthetjük az alapokat a technológia elterjesztéséhez is gyártási hálózatunkban” – hangsúlyozta Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. Hozzátette, a lépésnek komoly gazdasági okai is vannak: a gyár méretétől és a termelés típusától függően a mesterséges intelligencia segítségével termelékenységnövekedés, valamint jelentős költségmegtakarítás érhető el.

20160801_0011_REV
2016. augusztus 1. Bosch, Hatvan. Gyár, üzem. Fotó: Reviczky Zsolt, Népszabadság
A mesterséges intelligencia segítségével termelékenységnövekedés, valamint jelentős költségmegtakarítás érhető el
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

„A generatív mesterséges intelligencia újabb mérföldkő az MI fejlődésében, új szintre emeli a modern gyártási folyamatokat” – utalt rá Tanja Rueckert digitális igazgató, a Bosch igazgatóságának tagja. Ennek során a vállalat saját szakértelmére alapozhat, a generatív mesterséges intelligencia szoftvermodelljeit ugyanis a társaság kutatás-fejlesztése alkotta meg, most pedig a gyáraik alkalmazzák is a gyakorlatban. 

A Bosch magyarországi telephelyein is számos területen használja a mesterséges intelligenciát, a technológia a legfontosabb szerepet a gyártási folyamatok során tölti be,

például a gyártás optimalizálásához szükséges adatelemzéseknél, egyes folyamatok optikai ellenőrzésénél vagy a gyártósori berendezések karbantartásának tervezésénél – sorolta a közlemény.

Az ELTE-n már van mesterséges intelligencia ipari tanszék

A Bosch Magyarországon komplex felsőoktatási együttműködéseket, innovációs környezetet épít. Ennek egyik elemeként hozták létre az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karán Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét. Emellett a Bosch Rexroth és az ELTE egyedülálló együttműködés részeként közösen dolgozik egy olyan roboton, amely mesterséges intelligenciát használva automatizálja a beérkező alkatrészek kicsomagolását. Ez jelenleg még egy manuális folyamat, amelyről egy kamera segítségével képeket rögzítettek. Ezek a képek szűrés, szortírozás és címkézés után szolgáltak alapul a mesterséges intelligencia modell tanításához. A szakemberek ezt követően azon dolgoznak majd, hogy ez a megoldás a laborkörnyezeten túl a gyártási folyamatban is teljeskörűen működjön.

 

mesterséges intelligencia (MI) generatív technológia Magyarország Bosch
Kapcsolódó cikkek