Több millió euró értékű tőkebefektetésről írt alá szerződést az Agroloop Hungary Kft. a Kék Bolygó Tőkealapok és a Lead Ventures Alapkezelő által képviselt Enter Tomorrow Kockázati Tőkelappal. A befektetés elősegíti a vállalat termelési kapacitásának növelését, valamint a technológiai fejlesztést is, melynek köszönhetően a cég még inkább hozzájárulhat a hazai körforgásos gazdaság fejlődéséhez. Az Agroloop fekete katonalégy tenyésztési tevékenysége innovatív megoldás az állati takarmányalapanyag-termelés környezeti hatásainak csökkentésére, valamint a talajegészség javítására – jellemezte a cég a friss tőkebevonással érintett tevékenységet. A vállalat helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére, amelyek az alacsony értékű biomasszát magas minőségű takarmányfehérjévé és -zsírrá alakítják át. 

A rovarokból előállított egyik termék a takarmányliszt.
Fotó: Agroloop

A körforgásos gazdasági modellt követő folyamat előnye, hogy jóval kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a hagyományos állati takarmányalapanyag-termelésé: 

a rovarlárva tenyésztése és a belőlük készült takarmányfehérje és -zsír jelentősen alacsonyabb karbonkibocsátással jár, mintha az átlagos haszonállat-tenyésztésből származna. 

Az így készülő takarmányfehérje és -olaj kiváló alapanyagot biztosít a házi kedvencek tápjaiba és a haszonállatok takarmányaiba. A komposztból készülő talajjavító granulátumot pedig a növénytermesztésben használják: javít a talajok termőképességén, és ezáltal hozzájárul a jó minőségű élelmiszer- és takarmány-alapanyagok előállításához.

A Kék Bolygó Tőkealapok és a Lead Ventures Alapkezelő által nyújtott befektetést az Agroloop az üllői Aerozone Parkban történő tevékenységének bővítésére fogja felhasználni. A rovarfehérje-gyártó vállalat célja, hogy rövid időn belül megduplázza lárvatenyésztési kapacitását: így előreláthatólag a 13 ezer négyzetméteres üzemcsarnokukba napi 120 tonna alapanyag érkezik be, ebből évi hatezer tonna talajjavító granulátumot, közel háromezer tonna takarmányfehérjét és több mint 600 tonna takarmányzsírt állítanak elő. A cég hosszú távú tervei közé tartozik az ipari méretű rovartenyésztés bevezetése a közép-európai régióba. 

A szakértők szerint a takarmánycélú rovarpiac az évtized végére eléri az évi kétmilliárd eurós összforgalmat, éves szinten egymillió tonna rovarlisztet termelve. 

A tőkeinjekció felhasználásával az Agroloop készen áll, hogy vezető szereplővé váljon a fenntartható, prémiumminőségű takarmány-alapanyagok és talajkondicionálók piacán, segítve az élelmiszeripari melléktermékek hasznosulását, valamint egy fenntarthatóbb értéklánc kialakítását. 

A rovar- és a húsevésről téves információk keringenek – ifj. Bárány László

Nem kell aggódni, nem fogunk közvetlenül rovarokat, de még csak direkt módon rovarfehérjéből készült ételeket sem fogyasztani – állítja ifj. Bárány László, a családi tulajdonú Master Good cégcsoport résztulajdonosa, a SáGa Foods Zrt. vezérigazgatója. A szakember szerint az állattenyésztés fenntarthatóságát sokszor alaptalanul támadják, az emberiség pedig már csak egészségügyi és élettani okokból sem fog leszokni a húsevésről.