A kínai Evergrande ingatlanfejlesztő felszámolási végzést kapott egy hongkongi bíróságon, ezzel elindítva az ázsiai nagyhatalom gazdaságát felforgató ingatlanválság legnagyobb áldozatának feldarabolását – írta a Bloomberg.

Shenzhen,,China,-,August,08,,2019:,China,Evergrande,Group,Icon
Az Evergrande 2021-es csődje az egész kínai ingatlanszektort megrázta.
Fotó: Shutterstock

Linda Chan hongkongi bírónő hétfői döntése a legújabb fordulat abban a történetben, amelynek során az Evergrande több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettséget halmozott fel a kínai adósságok által táplált ingatlanbefektetési őrület idején, majd pedig a szektor válságának példaképévé vált.

Az építtetőt hétfőn mindössze 275 millió dollárra értékelték, mielőtt leállították a részvényeivel való kereskedést, ami több mint 99 százalékos csökkenést jelent a 2017-es, több mint 54 milliárdos csúcsértékhez képest.

A felszámolás a hongkongi bíróságok jogi hatókörének próbája lesz Kínában, ahol az Evergrande vagyonának nagy része található. Az új vezetésnek a likviditás és a bizalom hiányával küszködő iparágban pedig az eszközértékesítés is súlyos akadályokba ütközhet.

Az eljárást nagy figyelemmel kísérik majd a globális befektetők, akik részben azért vontak ki dollármilliárdokat az ázsiai országból, mert aggódnak amiatt, hogy a külföldi tőke számára egyenlőtlenek lesznek a versenyfeltételek, mivel Hszi Csin-ping elnök egyre szorosabbra fűzi a kommunista párt gazdaságon gyakorolt hatalmát.

A politikai döntéshozóknak egymással versengő prioritások között kell egyensúlyozniuk, amikor megpróbálják megerősíteni a befektetők bizalmát, miközben biztosítják, hogy a befejezetlen lakások megépüljenek, és a pénzügyi rendszer pedig ellenálló maradjon az ingatlanágazat problémáival szemben.

A felszámolás alatt kinevezett vezetőknek kötéltáncot kell járniuk. Egy nagyon korlátozott jogkörben a kínai kormány, a külföldi befektetők és a hongkongi bíróság elvárásainak is meg kell felelniük 

- mondta Lance Jiang, az Ashurst ügyvédi iroda szerkezetátalakítási partnere. Szerinte a hongkongi csődeljárások elismerése korlátozott Kínában, amelynek bíróságai saját joghatóságukban is kinevezhetnek felszámolót. Ez nyitva hagyja a kérdést, hogy a javasolt szerkezetátalakítási tervben szereplő 17 milliárd dollár értékű Evergrande dollárkötvények tulajdonosai milyen követelésekkel rendelkeznek.

Amikor az Evergrande, amely az elmúlt évtizedben egy ideig az ország legnagyobb építőipari vállalkozása volt az eladások alapján, 2021 decemberében először vált fizetésképtelenné, az pánikhullámot indított el a kínai piacokon, kirobbantva a máig fennálló ingatlanválságot, és később olyan vállalatok csődjéhez is vezetett, mint a Country Garden.

Peking lépni készül, az Evergrande összeomlását nem szemlélheti tétlenül

Az elmúlt években Peking egyetlen bedőlni készülő ingatlanfejlesztőt sem mentett meg, és eddig az Evergrande esetében is kerülte a közvetlen beavatkozást. Azonban a rengeteg befejezetlen lakás és a hatalmas adósságállomány miatt előbb vagy utóbb kénytelen lesz közbelépni.