Kína vezető okostelefon-gyártói meghódítanák Délkelet-Ázsia piacát: az Oppo például a múlt héten Szingapúrban tartotta két összecsukható prémium-okostelefonja, a Find N3 és az N3 flip globális bemutatóját. A vállalat tíz év óta először választotta a városállamot egy ilyen esemény helyszínéül.

Ho,Chi,Minh,,Vietnam,,November,1,2023,,Hands,On,Oppo
A kínai gyártású összecsukható okostelefonok népszerűek a régióban.
Fotó: Shutterstock

A cég ázsiai csendes-óceáni részlegét vezető Andy Shi a Nikkei Asiának nyilatkozva kifejtette: Szingapúr kulcsfontosságú csomópont, amely jelentős gazdasági és politikai befolyással bír a régióban, sokat utazó lakosai erős hatást gyakorolnak a délkelet-ázsiai trendekre. Ezt kihasználva az Oppo tovább terjeszkedne az Asean-térségben. A cég régóta a harmadik számú okostelefon-gyártó Szingapúrban, ahol 16 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

A vállalat Délkelet-Ázsia más országaiban is prosperál: a közel 280 milliós Indonéziában piacvezető, míg Thaiföldön, Malajziában és Vietnámban az elsők között van. Az Oppo néhány okostelefonját is Indonéziában gyártja, köztük két legújabb összecsukható modelljét is. Egyik riválisa, a Tecno Afrikában és Latin-Amerikában értékesítette olcsó, belépőszintű készülékeit, de legújabb, összecsukható okostelefonját Szingapúrban adta ki, és az egész régióban terjeszkedni kíván.

Az Asean-térség népszerűsége több tényezővel magyarázható. Az IMF szerint Ázsia az egyetlen olyan régió a világon, amely 2024-ben több mint 5 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, ami jócskán meghaladja a 3 százalék körüli globális kilátásokat. A gazdasági gyorsulás és a demográfiai trendek miatt a délkelet-ázsiai piac számottevően bővülhet a jövőben. Ezzel szemben Európában lassul a gazdaság, 

így kevesebb elektronikai termék fogyhat. 

Kínában a Huawei váratlan és erőteljes visszatérése miatt túl zsúfolt lett a piac, míg Észak-Amerikában a geopolitikai feszültségek okoznak problémát. Ehhez érdemes hozzátenni: az összecsukható okostelefonok piaca dinamikusan bővülhet a jövőben, ahol jelenleg a Samsung és a kínai gyártók küzdenek a fogyasztókért. Az Apple például még nem adott ki ilyen készüléket.

Luxustelefonnal dobja fel az autózás élményét a Nio

A Nio első okostelefon-modelljét hivatalosan szeptember végén mutatják be a nagyközönségnek, a készüléket főként a kínai elektromosautó-gyártó modelljeinek tulajdonosai várják tűkön ülve, mivel az ígéretek szerint együtt lélegzik a járművel, amelynek legtöbb kényelmi funkciója vezérelhető is lesz vele. A csúcstelefon egyelőre az N2301-es kódszámon ismert, mára már a legtöbb hatósági engedélyt megszerezte, és 2025 közepéig engedélyt kapott a kínai internet használatára.