Cégvilág

Elon Musk félti a világot az egykori cégétől

Elon Musk már bíróságon is nekimegy Sam Altmannek és az OpenAI-nak, ezt nemcsak a startup, de a Microsoft is bánhatja. Elon Musk szerint a most már rivális cég összeállt a Microsofttal, ami ellentmond az alapító okirata hitvallásával.

beperelte az OpenAI-t és vezetőjét, Sam Altmant. A milliárdos azt állítja, hogy megsértették a startup alapküldetését azzal, hogy a nyereséget az emberiség haszna elé helyezték. Elon Musk ezt úgy állítja, hogy 2015-ben segített létrehozni az OpenAI-t, de két évvel később kilépett a cégből, mivel filozófiai nézeteltérései támadtak a technológiából való profitszerzéssel kapcsolatban.

Elon Musk már a bíróságon is beleállt Sam Altmanba és az OpenAI-ba, amelynek a levét nemcsak a startup, de a Microsoft is megúszhatja.
Elon Musk már a bíróságon is nekiment Sam Altmannek (képen) és az OpenAI-nak, ezt nemcsak a startup, de a Microsoft is bánhatja.
Fotó: AFP

Az innovátor csütörtökön késő este a San Franciscó-i bíróságra nyújtotta be a keresetét, amelyben azt állítja, hogy az OpenAI és a Microsoft szoros kapcsolata aláásta a cég eredeti küldetését, azt, hogy olyan nyílt forráskódú technológiát hozzon létre, amely nem függ vállalati prioritásoktól. Ahogy a keresetében Musk írja: 

Az OpenAI a világ legnagyobb technológiai vállalatának zárt forráskódú, de facto leányvállalatává vált.

Az üzletember a dokumentumban megemlíti az OpenAI vezetőségének tavalyi átszervezését is. Szerinte Altman, Greg Brockman elnök és a Microsoft együtt azon dolgoztak, hogy eltávolítsák az igazgatótanácsból azokat, akik az eredeti küldetésnek megfelelően az emberiség javát szolgáló technológia fejlesztését tűzték ki célul. Szerinte az „új igazgatótanács olyan tagokból állt, akiknek több tapasztalatuk van a profitorientált vállalkozások vagy a politika területén, mint a mesterséges intelligencia etikájában és irányításában”.

„Ezzel az átszervezéssel az OpenAI feladta nonprofit küldetését, hogy a generális mesterséges intelligenciát (GMI) az emberiség javára fejlessze, és így távol tartsa azt olyan nagy, nyereségorientált vállalatoktól, amelyek kezében indokolatlanul nagy hatalom összpontosulna” – indokolt a periratban a világ leggazdagabb embere.

Elon Musk perindítása nemcsak az OpenAI-ra, hanem a Microsoftra is hatással lesz

A Microsoft részvényei 68 százalékot emelkedtek az elmúlt egy évben, és a világ legértékesebb vállalatává vált, többek közt azért, mert a mesterségesintelligencia-iparban vezető szerepre tör – jegyezte meg a Bloomberg.

A Microsoft árfolyama 1 év
 

A Wikipédia atyja szerint lassan, de biztosan mindenkit felülmúl majd a mesterséges intelligencia

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója szerint még akár fél évszázadba is telhet, de megjelennek majd emberfeletti MI-k, ezek létrejöttében azonban hatalmas szerepe van és lesz is a szabad enciklopédiának. A Wikipédia atyja a mesterséges intelligencia terén úttörő Sam Altmanről, Elon Muskról és a ChatGPT-ről is kifejtette véleményét.

 

Elon Musk OpenAI Sam Altman microsoft per
Kapcsolódó cikkek