A Google beperelt két fejlesztőt, akik állítólag olyan befektetésekbe csábították az embereket a Play Áruházba feltöltött alkalmazásaikon keresztül, melyekből sosem látták viszont a pénzüket. A fejlesztők úgynevezett „romantikus csalásokkal” igyekeztek rászedni áldozataikat, hogy töltsék le a befektetési alkalmazásokat.

Hacker,With,Computer,Hacking,And,Stealing,Data,Information,,Selective,Focus
A Google két fejlesztőt perelt be online csalás miatt / Fotó: Shutterstock

A „romantikus csalások” lényege, hogy a bűnöző hamis online személyazonosságot vesz fel, hogy elnyerje az áldozat bizalmát (többször szó szerint romantikus viszonyt kialakítva), aztán manipulációval ráveszi, hogy pénzt adjon neki, vagy – ahogy ebben az esetben is – befektessen hasonló gyanús alkalmazásokon keresztül. A megvádolt csalók – egy kínai és egy hongkongi fejlesztő – állítólag 87 különböző megtévesztő alkalmazást töltöttek fel a Google Play Áruházába, ezekkel több mint százezer embert tévesztve meg – írja a The Verge. 

A felhasználók panaszai alapján száz dollártól több tízezer dollárig terjedő összeget csaltak ki tőlük.

A Google szerint a fejlesztőpár és meg nem nevezett társaik a feltöltött alkalmazásokat legalább 2019 óta használták pénzszerzésre. A vállalat már leállította a szóban forgó alkalmazások működését a Play Áruházban. „Ez a peres eljárás kritikus lépés a rossz szereplők felelősségre vonásához, és egyértelmű üzenetet küldünk arról, hogy agresszíven üldözni fogjuk azokat, akik megpróbálják kihasználni felhasználóinkat” – nyilatkozta a Google főtanácsadója, Halimah DeLaine Prado.

A cég azt állítja, hogy a csalás kivizsgálása során több mint 75 ezer dollár gazdasági kárt szenvedett.

Talán kevesen halottak az úgynevezett catfishingről, mégis sokan áldozatául eshettek már egy ilyen internetes csalásnak. Ez egy angol kifejezés, amelyet akkor használnak, ha valaki hamis személyazonosságot vesz fel, például hamis profilt készít az interneten azért, hogy zaklasson vagy becsapjon másokat.