Továbbra sincs megegyezés a sopronkövesdi Autoliv Kft.-nél, ezért április 10-én, szerdán 14 órakor újabb, ezúttal 24 órás sztrájk kezdődött. Az akcióban a dolgozók csaknem 80 százaléka vesz részt, köztük több ukrán vendégmunkás is. A termelés lassan leállhat az üzemben – írta közleményében a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

thumbnail_image_123650291
sztrájk, munkabeszüntetés, Autoliv
Az Autoliv csaknem 1600 embert foglalkoztat, a sztrájkban 80 százalékuk is részt vehet / Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

A szakszervezetnél úgy tudják, hogy a legutóbbi, márciusi figyelmeztető sztrájkhoz csatlakozott Fülöp-szigeteki vendégmunkásoknak ezúttal megtiltották az akcióban való részvételt. Úgy tudják, hogy őket egyes középvezetők kitoloncolással fenyegettek meg.

A március 27-én megtartott 6 órás sztrájkot követően a munkáltató nem állt elő újabb ajánlattal. Ugyanakkor a Vasas helyi alapszervezete az egyoldalúan bevezetett béremelést továbbra sem tudja elfogadni. A szakszervezet céljai változatlanok, január elsejei bevezetéssel az alábbiakat követelik:

  • az operátori és DLS állományban (többek között sorfelelős, anyagmozgató) foglalkoztatottak részére 15 százalékos bérfejlesztést,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12 százalékos bérfejlesztést,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben,
  • évi 160 ezer forintos üdülési jutalmat úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

Mit kell tudni az Autolivről?

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, azóta Európa legnagyobb gépjármű-biztonságiöveket gyártó üzemét hozta itt létre.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a cég árbevétele 23,6 milliárd forint volt 2022-ben, 5,8 milliárd forinttal több, mint 2021-ben. Adózott eredménye 2022-ben 948 millió forintot ért el, ami 799 millió forinttal magasabb, mint az előző évben.