BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
TDK
A TDK szilárdtest-akkumulátorának energiasűrűsége a jövőben százszor nagyobb lehet, mint a vállalat hagyományos energiatárolóéi.

Megsokszorozta gombelemméretű akkui teljesítményét a japán cég

A TDK szilárdtest-akkumulátorának energiasűrűsége a jövőben százszor nagyobb lehet, mint a vállalat hagyományos energiatárolóéi. Ez azt jelenti, hogy a kütyük kisebbek lehetnek és hosszabb ideig üzemelhetnek a jövőben.

A TDK olyan anyagot fejlesztett a szilárdtest-akkumulátoraihoz, amely lényegesen nagyobb teljesítményt nyújthat a hordozható eszközökben – számolt be hétfőn áttörő újításáról hétfőn  a japán elektronikai alkatrészgyártó.

TDK
A TDK szilárdtest-akkumulátorának energiasűrűsége a jövőben százszor nagyobb lehet, mint a vállalat hagyományos energiatárolóéi.
A TDK szilárdtest-akkumulátorának energiasűrűsége a jövőben százszor nagyobb lehet, mint a vállalat hagyományos energiatárolóié /Fotó: TDK

A kis szilárdtest-akkumulátorok anyagának becsült energiasűrűsége literenként 1000 wattóra, azaz Wh/l, ami nagyságrendileg százszor nagyobb, mint a TDK hagyományos, tömeggyártott szilárdtest-akkumulátorának energiasűrűsége. Az akkumulátorokat kerámiából, oxidalapú szilárd elektrolitból és lítiumötvözet anódokból állíthatják elő.

Az energiasűrűség a tér egy részén tárolt energia mennyiségére utal – magyarázza a CNBC.

A TDK szerint az újítás az emberi testtel közvetlenül érintkező kütyükben hasznosítható, úgymint a vezeték nélküli fülhallgatókban, a hallókészülékekben vagy az okosórákban.

Az Apple beszállítója úgy számol, hogy az új generációs akkumulátor kisebb mérete és nagyobb kapacitása hozzájárulhat a kisebb méretű eszközökhöz és hosszabb működési időt biztosíthat. Ráadásul az oxidalapú szilárd elektrolitok használata „rendkívül biztonságossá” teszi az akkumulátorokat. A TDK célja a hagyományos gombelemek lecserélése.

A szilárdtest-akkumulátort pedig eleve sokan forradalmi technológiának tekintik, mivel több energiát tárol és gyorsabban is tölthető, mint a lítium-ion akksik.

Szilárdtestes akkumulátorokkal előzne a Toyota

Nagyobb hatótávolságot és rövidebb töltési időt ígér a cég. Az új akkumulátorokat 2027-ben már tömegtermelésben gyártanák.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.