BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Rome Fiumicino Airport

Luxusipar: hogyan zsebelhető be ötvenszeres profit egy Dior-táskán?

A luxusprofitot a gyártási költségek leszorításával is el lehet érni, s ez olyan nagyvállalatoknak sincs ellenére, mint az LVMH és az érdekeltségi körébe tartozó Dior. Az utóbbi Olaszországban dolgoztatott feketén kínaiakkal – és rajtaveszett.

Egy évre bírósági felügyelet alá helyezte a francia luxusipar ékköve, az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton egyik olaszországi leányvállalatát a milánói törvényszék határozatával. A Manufactures Dior – a Dior márkájú kézitáskákat az LVMH számára gyártó – vállalatról beigazolódott, hogy olyan kínai tulajdonban lévő alvállalkozókkal dolgoztat, amelyek vállalhatatlan körülmények között dolgoztatják a munkásaikat. 

luxusipar LVMH
Louis Vuitton-szalon, mellette a luxusipar globális piacvezetője, az LVMH épülő szállodája a Champs Élysées-n /Fotó: AFP

Hogy konkrétan ez mit takar, annak egyes részleteit a Reuters birtokába került bírósági dokumentumban fejtették ki, a lényeg, hogy a munkások 0–24 órás rendelkezésre állásban voltak, ennek megfelelően robotoltak nap mint nap.

Luxusipar – mindennapos a kizsákmányolás

A 34 oldalas anyagból kiderült: dolgozóikat arra kényszerítették, hogy a munkahelyen aludjanak. Az áramfogyasztást naplózó adatok folyamatos, éjjel-nappali termelési ciklusokat mutattak, még az ünnepnapokat is végigdolgoztatták a munkásokkal. 

Emellett munkavédelmi veszélynek is kitették őket azzal, hogy a gyorsabb munkavégzés érdekében egyes biztonsági berendezéseket eltávolítottak a gépekről, illetve inaktiválták a védelmi rendszereket.

Az európai hangzású kínai alvállalkozók, így

  • a Pelletteria Elisabetta Yang Srl.,
  • a New Leather Italy Srl.,
  • az AZ Operations Srl.
  • és az Albertario Milano Srl.

kapcsán március–áprilisban lefolytatott „Dior” fedőnevű rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy az általuk Milánó környéki műhelyekben dolgoztatott 32 alkalmazott közül ketten illegális bevándorlók voltak, míg heten feketén, a szükséges dokumentumok nélkül dolgoztak. 

Ötvenszeres haszon egy Dior-táskán 

A munkások olyan higiéniai és egészségügyi körülmények között éltek és dolgoztak, amelyek az etikus követelmények minimumát sem érik el – jegyzi meg a bírósági dokumentum.

Dior
A Dior táskái árban és minőségben is a Gucciéval vetekszenek /Fotó: AFP

A felfüggesztés ideje alatt a munkavégzés folytatódhat, azt az intézkedés nem érinti. A Manufactures Dior 127 milliárd euró piaci értékű anyacége, a Christian Dior révén kapcsolódik az LVMH-hoz. 

A munkások sanyargatásának, kizsákmányolásának eredményeként egy általuk gyártott Dior táskáért mindössze 53 eurót számított fel az alvállalkozó, miközben a termék bolti ára 2600 euró volt 

– azaz ötvenszeres profitot tudnak rajta kaszálni a franciák. Mindezt az Arnault família tudomásával, vagy ami ugyanolyan rossz, a tudomása nélkül. 

Szemet hunytak a tulajdonosok? 

A Christian Diort Európa leggazdagabb embere, az LVMH-t birtokló Bernard Arnault legidősebb lánya, Délphine Arnault vezeti. A bíróság megállapította, hogy a Dior éveken át nem ellenőrizte beszállítóinál sem a munkakörülményeket, sem azok technikai felkészültségét a rájuk bízott munka elvégzéséhez.

A Diort ezért büntetőjogi felelősség nem terheli, a vele szerződött alvállalkozó cégek tulajdonosai ellen viszont a milánói ügyészség nyomozást folytat a munkavállalók kizsákmányolása és az illegális foglalkoztatás miatt.

Hasonló szégyen nemrég az Armanival is megesett, hozzájuk is bírósági megbízottat rendeltek ki még áprilisban, mert a 89 éves Giorgio Armani divatdiktátor fennhatósága alá tartozó cég vétkes módon elmulasztotta beszállítói és alvállalkozói ellenőrzését. 

Armani azzal védekezett, hogy mindig is maximálisan törekedett beszállítói láncának megfelelő és rendszeres ellenőrzésére, a visszaélések minimalizálására – de ezt a bíróság nem így látta.

Súlyos a helyzet az olasz luxusiparban

Az ügyészség rendszerszintű visszaélések sorozatával találkozik munkája során, a magasabb profitra való törekvés az olaszországi gyártókapacitással rendelkező divatcégek körében meg nem engedett eszközök alkalmazásához vezet. 

Armani
Giorgio Armani a rivaldafényben. A dolgozóinak csak az árnyék jutott / Fotó: AFP

A Bain & Co. tanácsadó cég számításai szerint Olaszországban több ezer kis manufaktúra működik, amelyek a globális luxuscikkgyártás 50-55 százalékát fedik le. A kínai alvállalkozók toscanai betelepülése is régóta zajló folyamat, ők jellemzően a bőrfeldolgozásban és textilgyártásban, valamint a varrásban mozognak otthonosan – és ami szintén rendkívül fontos: olcsón.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.