cenzúra

Karácsonyék cenzúrarendelete jogsértő

Törvénysértőnek nyilvánította a kormányhivatal Karácsonyéknak az ingyenes lapokat ellehetetlenítő rendeletét, amellyel kapcsolatban törvényességi felhívást is kibocsátottak a fővárosnak.

Komoly bajban a Leica

Cenzúrázták a Leica optikai készülékeket gyártó német vállalat oldalát a kínai Weibo mikroblogon, miután a cég neve összefüggésbe került egy az 1989-es Tiananmen téri eseményeket bemutató promóciós videóval.

Gigacenzúra indul a kínai interneten

Új szabályokat vezet be Kína az online hírszolgáltatások körében – az intézkedés a kínai internet-rendőrségnek komoly feladványt jelenthet a jövőben.

Lekapcsolhatják Oroszországot az internetről

Az orosz hatóságok azt tervezik, hogy időnként, rendkívüli helyzetekben lekapcsolják az orosz számítógépes rendszert a világhálóról - közölte értesüléseit pénteken a Vedomosztyi című orosz napilap.

Irán: van élet net nélkül - Korlátozzák a Google-t

Az iráni kormány korlátozni fogja a Google és a Gmail szolgáltatást, jelentették be teheráni illetékesek. Nyugati lapértesülések szerint az iszlám birodalom ezzel újabb lépést tett afelé, hogy elvágja magát a világhálótól, és egy saját, csak belföldön használatos intranetet indítson. Igaz, a cenzúrát már eddig is sokaknak sikerült kijátszani.

Kroes az öncenzúrára figyelmeztet a magyar médiatörvény kapcsán

Ha a médiajogban nem egyértelmű szabályok esetleges megsértését magas büntetési tétellel fenyegetik, akkor az öncenzúrához vezethet, akár büntetések kiszabása nélkül is - figyelmeztetett Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke csütörtökön Brüsszelben, a magyarországi jogalkotási folyamatról az Európai Parlamentben tartott közmeghallgatáson.
Világgazdaság Piactér