francia elnökválasztás

Moszkva nem örülne Macron győzelmének

Kun Miklós történész, Oroszország-szakértő szerint Oroszországban többségében nem örülnének Emmanuel Macron sikerének, pedig úgy tűnik, ő győz.

Macronnal jobban járnak a franciák

A Coface hitelbiztosító szerint a centrista jelölt győzelme szerintük kedvezőbb lehet a francia gazdaság számára Marine Le Pen diadalánál.

Sarkozy: súlyos következményei lennének Le Pen győzelmének

Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő szerdán a centrista Emmanuel Macron támogatására kérte a franciákat az elnökválasztás második fordulójában, mert szerinte a szuverenista "Marine Le Pen megválasztása és a programjának végrehajtása nagyon súlyos következményekkel járna" Franciaország és a franciák számára.

Még nem kell megírni az EU nekrológját

A szavazók lázadásaként, politikai földrengésként és a demokrácia utolsó reményeként értékelik a vezető európai lapok a francia elnökválasztás első fordulójának eredményeit.

Ezzel a programmal lenne elnök Le Pen és Macron

A bal- és jobboldal közötti törésvonalra épülő politikai berendezkedés meghaladása a közös elem a francia elnökválasztás második fordulójába bejutott centrista Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen programjaiban. Mégis radikálisan eltérő az elképzelésük Franciaország jövőjéről.

Osztrák külügyminiszter: Európa-párti Franciaország kell

Az Európai Uniónak EU-párti Franciaországra van szüksége, amely az uniót megváltoztatni és nem szétrombolni akarja - mondta a francia elnökválasztás első fordulójának eredményére reagálva Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az Ö1 közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn.

Fej-fej mellett Macron és Le Pen

Emmanuel Macron független, centrista jelölt a szavazatok 23,11 százalékát, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje pedig a 23,08 százalékát kapta a francia elnökválasztás első fordulójában 32 millió voks összesítése alapján – közölte vasárnap este a francia belügyminisztérium. A korábban közölt részeredmények még Marine Le Pen vezetését mutatták.

A vártnál több francia járul az urnákhoz

A terrorfenyegetettség miatti fokozott biztonsági intézkedések mellett megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a kétfordulós elnökválasztás első fordulója, amelynek során közel 47 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy a 11 jelölt közül kiválassza azt a kettőt, akik két héttel később megmérkőzhetnek az államfői székért.
Világgazdaság Piactér