Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az ukrán invázió miatt Oroszország ellen bevezetett a szankciók a tengerentúlon. Az orosz exportkorlátozások ugyanis az Egyesült Államok energiaparának is fájnak – írja a Bloomberg.

A UxC által végzett nukleáris ipari kutatás szerint Oroszország állítja elő a világ atomreaktorainak üzemanyagaként használt dúsított uránium megközelítőleg 35 százalékát – vagyis a globális ellátás harmadáért felel. Ez kétszer akkora hányad, mint az utána következő országé. Ráadásul az Egyesült Államok dúsított uránszükségletének 20 százalékát Oroszország elégíti ki.

Illusztráció Fotó: Sputnik via AFP

„Ha a dúsítást, illetve az Oroszország felől jövő szállítást korlátozzák, annak azonnali hatása lesz a piacra. Mivel a Nyugat, illetve az olyan országok, mint Japán, Dél-Korea és Tajvan nem rendelkezik saját előállítású dúsított uránnal, ezért a világ nagy része Oroszországra támaszkodik ebben a tekintetben” – mondta Johathan Hinze, a UxC elnöke.

Éppen azért az USA és szövetségesei mérlegelhetik, hogy az uránt és az olajat kihúzzák a szankciós listáról.

Az amerikai reaktorüzemeltetőket képviselő Nuclear Energy Institute figyelemmel kíséri a helyzetet. A washingtoni székhelyű csoport

egyelőre nem tud fennakadásról.

A közművek jellemzően évekre előre betáraznak üzemanyagból, jelentős készleteket felhalmozva, ami ellensúlyozza a szankciók rövid távú hatásait – közölte a Constellation Energy Group, az Egyesült Államok legnagyobb nukleáris üzemeltetője. „A vállalat jó helyzetben van ahhoz, hogy az esetleges ellátási zavarokat kezelni tudja” – mondta a cég szóvivője.

Áll a bál az urán piacán

Vannak nyersanyagok, amelyek esetében a meghatározó kitermelő országok helyzete jelentősen befolyásolja az árakat.

Míg a nukleáris üzemanyagra vonatkozó szerződéseket évekkel előre lefoglalják, addig magát az anyagot évente egy-két alkalommal szállítják.

Eközben az energiaipari vállalatok egyre inkább igyekeznek függetleníteni magukat az orosz kitettségtől, és más szolgáltatók ajtaján kopogtatnak.