Energia

NAÜ: aggasztó a zaporizzsjai atomerőműben lévő helyzet

Megállapodás született egy, a csernobili atomerőmű üzemeltetőjének feladatellátását segítő, a NAÜ által delegált szakértőket is magában foglaló különleges munkacsoport felállításáról.

Aggasztónak nevezte a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója, miután a szervezet biztonsági, védettségi és biztosítéki szakértőkből álló küldöttsége élén Ukrajnában tárgyalt április 25-től – számol be az Országos Atomenergia Hivatal. Közleménye szerint Rafael Mariano Grossi a zaporizzsjai helyzetről a következő napokban külön kíván tárgyalni az az orosz féllel. 

Ukrajna többi nukleáris létesítménye kapcsán elmondta, hogy jelen állapot szerint azonnali segítségnyújtás egyik helyszínen sem indokolt. Külön kiemelte, a csernobili atomerőműnél végzett mérések alapján a háttérsugárzás bőven a megengedett mértéken belüli. Ugyanakkor a NAÜ-misszió tagjai folytatják a biztosítéki ellenőrzőrendszer helyreállítását.

Ukraine Russia Military Operation
Fotó: Sputnik via AFP

 
A küldöttség Csernobilban találkozott az ukrán Állami Nukleáris Felügyelet megbízott vezetőjével. A főigazgató elismeréssel szólt az atomerőmű munkatársainak rendkívül nehéz körülmények között végzett munkájáról. Megállapodás született egy, a csernobili atomerőmű üzemeltetőjének feladatellátását segítő, a NAÜ által delegált szakértőket is magában foglaló különleges munkacsoport felállításáról.

A küldöttség a nukleáris létesítményekkel összefüggő védelmi és védettségi feladatok ellátásához nélkülözhetetlen speciális eszközöket – köztük személyi dózismérőket, valamint az erőmű 30 kilométeres környezetét magában foglaló lezárt övezet sugárzásszintjének mérésére és az ott jelenlévő radioizotópok fajtájának meghatározására alkalmas spektrométereket – adományozott az ukrán partnereknek.

A főigazgatót fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Herman Haluscsenko energetikai miniszter is. Áttekintették az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos kérdéseket. Korábbi álláspontjával összhangban a főigazgató megerősítette, hogy a NAÜ a továbbiakban is kész támogatást nyújtani Ukrajnának e kérdések megoldásában.

Európa nukleáris biztonságát féltik az uniós vezetők

A csernobili katasztrófa évfordulóján közös nyilatkozatot adtak ki.

 

Ukrajna csernobili atomerőmű Zaporizzsja atomerőmű NAÜ
Kapcsolódó cikkek