A március 16-i vészszinkronizálás óta a kontinentális európai átvitelirendszer-üzemeltetők az ukrajnai Ukrenergóval és a moldáviai Moldelectricával sikeresen biztosították a két összekapcsolt villamosenergia-rendszer biztonságát – jelentette be a 35 ország 39 rendszerirányítóját tömörítő szervezet, az ENTSO-E. Mint írja, az Ukrenergo kérésére a szárazföldi európai átvitelirendszer-üzemeltetők elemezték azokat a műszaki előfeltételeket, amelyek lehetővé teszik a villamosenergia-kereskedelem újbóli megnyitását az Ukrajnával lévő összeköttetéseken.

Electric power lines near of Ladyzhynskaya thermal power plant in the city of Ladyzhin, Vinnytsia region. Ukraine, Tuesday, November 23, 2015 Power Systems of Ukraine and Russia are working in this way that Russia does not have the technical capacity to disconnect part of the territory of Ukraine in response to an energy blockade of Crimea, said during a briefing in Kiev, the Minister of Energy and Coal Industry of Ukraine Volodymyr Demchishin. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Danil Shamkin / NurPhoto via AFP

Az európai átvitelirendszer-üzemeltetők június 7-én pozitívan reagáltak az Ukrenergo kérésére, és megerősítették azokat a kulcsfontosságú feltételeket, amelyek teljesülése esetén lehetővé teszik, hogy fokozatosan megindulhasson az Ukrajnával folytatott villamosenergia-kereskedelem. E műszaki feltételek teljes körű megvalósítása szükséges a kibővített villamosenergia-rendszer biztonságához és stabilitásához. A kontinentális európai átvitelirendszer-üzemeltetők köszönik az Európai Bizottság és az Energiaközösség támogatását, és ismételten elismeréssel fejezték ki az Ukrenergót, hogy a háború ellenére fenntartotta és helyreállította az ukrán átviteli villamosenergia-rendszert, miközben elősegítette a kereskedelmi cserék feltételeit.

Feltételekkel és fokozatosan

Az Ukrenergo és Moldova vészhelyzeti szinkronizálására irányuló sürgős kérését követően a kontinentális európai átvitelirendszer-üzemeltetők megállapodtak abban, hogy 2022. március 16-án megkezdik a kontinentális európai energiarendszer vészhelyzeti próbaszinkronizálását Ukrajna és Moldova villamosenergia-rendszereivel. A két országgal 2017 óta tartó szinkronizálása kockázatcsökkentő intézkedésekkel gyorsítható fel. Ilyen volt Ukrajna és a szomszédos országok közötti áramáramlás korlátozása az Ukrajnával való összeköttetéseken keresztüli villamosenergia-kereskedelem megakadályozásával. Április végén az Ukrenergo kérést intézett a kontinentális európai átvitelirendszer-üzemeltetőkhöz, hogy engedélyezzék a villamosenergia-kereskedelmet Ukrajna és a szomszédos villamosenergia-rendszerek között. Június 7-én a kontinentális átvitelirendszer-üzemeltetők úgy döntöttek, hogy pozitívan reagálnak erre a kérésre, és megerősítették az Ukrajnával való összeköttetéseken a kereskedelmi villamosenergia-tőzsdék fokozatos megnyitásához teljesítendő kulcsfontosságú feltételeket.

Ötven Hertz a szinkrontérségben

A kontinentális európai szinkronkörzetben az átviteli rendszerüzemeltetők (TSO-k) kötelesek az elektromos frekvenciát 50 Hz-en tartani az összekapcsolt rendszer stabilitásának biztosítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy az energiaforrásoknak és a fogyasztásnak mindig egyensúlyban kell lenniük a szinkron területen. A kontinentális európai térség a következő országokat tömöríti: Albánia, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Dánia (nyugat), Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Koszovó*, Luxemburg, Montenegró, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Észak-Macedónia Köztársaság, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc és Törökország.

Megy az atomerőmű árama Moldovába 

Más források szerint az ukrán állami Energoatom megállapodott a moldovai állami Energocom vállalattal 85,2 gigawattóra (GWh) áram júniusi eladásáról 77 dolláros megawattóránkénti (MWh) egységáron. A szállítás június 4-én indult. Andrei Szpinu moldovai miniszterelnök-helyettes, egyben infrastruktúra miniszter jelezte, hogy az Energoatom biztosítja országa áramellátásának 30 százalékát. Májusban az ukrán állami Ukrhidroenergo exportált villamos energiát az Energocomnak és a Moldelectricának, továbbá vásárolt határkeresztező kapacitást májusra és június első napjára is.

Orosz gáz és szén helyett

A közeljövőben újraindulhat a szállítás Ukrajna és Lengyelország között is egy 400 kilovoltos távvezetéken, erről, és a két ország közötti áramkereskedelmi együttműködésről Herman Galusenko ukrán energiaminiszter, valamint Anna Moskwa lengyel klíma- és környezetvédelmi miniszter írt alá szándéknyilatkozatot Kijevben. Az ukrán kivitel elérheti az 1 GWh-t is, e mennyiség már bőven kiválthatja Lengyelországban az Oroszországból vásárolt gázt és szenet. Az Ukrenergo becslése szerint a Hmelnickij atomerőmű és a lengyelországi Rzeszow közötti átviteli vezeték újbóli üzembe helyezése révén Ukrajna évente több mint egymilliárd euró bevételre tehet szert.