Energia

Japán válasza az energiaválságra: mindenki hordjon garbót!

Emmanuel Macront említette jó példaként, mivel szerinte a francia elnök sokszor hord garbót még a zakó alatt is.

Hordjanak garbót vagy sálat, hogy csökkentsék az energiafelhasználást – ezt ajánlotta a japánoknak Tokió kormányzója. Koike Juriko szerint aki a nyakát védi, az jóval többet tesz az ellen, mint sokan hinnék. 

Fotó: AFP

A nyak melegítésének komoly előnyei vannak. Ez szimpla hőháztartási kérdés, ha nem fázik a nyakunk, akkor a fűtést is lejjebb lehet tekerni. Én ezért hordok galléros felsőket vagy sálat minden télen

– mondta a kormányzó. Beszédében kitért Emmanuel Macron francia elnökre, aki szintén elkötelezett híve a garbóknak, még zakók alá is előszeretettel vesz fel ilyen ruhadarabokat. Koike szerint a francia politikusnak példamutató az öltözködése.

Fotó: AFP

Ez az egyik legegyszerűbb eszköz arra, hogy ebben a nehéz időszakban együtt küzdjünk az energiaválság ellen

– tette hozzá Koike a Guardian című lap tudósítása szerint. Japánban egyébként komoly előírások vonatkoznak a munkahelyi öltözködésre, így egy politikus szavait minden esetben érdemes kiemeltként kezelniük az ott élő munkavállalóknak. 

Japánt a világ legnagyobb részéhez hasonlóan rendkívül érzékenyen érinti az orosz energiaellátás leállítása. Különösen, mert a 2011-es, fukusimai nukleáris baleset óta folyamatosan zárták be az atomerőműveiket, így egyelőre az energiaellátást nem tudták honnan pótolni. 

A japán atomreaktorok is segíthetnek Európa energiaellátásán

Egy atomreaktor újraindítása évi egymillió tonna LNG-kapacitást szabadítana fel a világpiacon.

Igaz, azóta a 33 atomerőműből 10-et már újraindítottak, de ez sem elég az igények kielégítésére, így Japán jelenleg kénytelen importból megoldani a szükséges energia pótlását. 

 

 

 

 

 

energiaválság garbó Japán sál
Kapcsolódó cikkek