Energia

A japán atomreaktorok is segíthetnek Európa energiaellátásán

Egy atomreaktor újraindítása évi egymillió tonna LNG-kapacitást szabadítana fel a világpiacon.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője szerint több atomerőmű újraindítása Japánban enyhítené Európa energiaellátási problémáit a tél folyamán, ezáltal egyre több cseppfolyósított földgáz (LNG) válna elérhetővé a világpiacon – írja a Reuters.

Japan approves 3rd Nuclear Power Plant for restart.
Fotó: Richard Atrero de Guzman / NurPhoto via Getty Images

Kisida Fumio japán miniszterelnök augusztusban jelentette ki, hogy 

Japán több üzemen kívüli atomerőművet indít újra, és megvizsgálja a következő generációs reaktorok fejlesztését, ami egy évtizeddel a fukusimai katasztrófa után jelentős politikai váltás az atomenergiával kapcsolatban.

„Örülök, hogy Japán az atomerőművek újraindítása érdekében tett lépéseket” – mondta Fatih Birol, az IEA vezetője a tokiói Nemzetközi Energia Szimpóziumon. Elmondta, hogy hétfőn találkozott Kisidával, és megvitatták Japán zöldátalakulási kezdeményezéseit, különös tekintettel az atomenergia felhasználását.

Az energiaügynökség vezetője tavaly kiemelte, hogy Japánnak mint a világ egyik legnagyobb LNG-importőrének vissza kell térnie a nukleáris forrásokhoz az erőforrásokban szegény ország energiabiztonsága, a klímaváltozással kapcsolatos intézkedések és a helyi ipar versenyképessége érdekében.

Az atomerőművek újraindítása jó hír Japánnak, emellett nagy segítség Európának is a téli időszakban

– mondta. Hozzátette, hogy ha 

Japán több atomerőművét is újraindítja, akkor az ország kevesebb LNG-t importál, így több cseppfolyósított gáz lesz elérhető a piacon, segítve Európát a következő néhány hónapban. 

Az IEA vezetője elmondta, hogy egy atomreaktor újraindítása évi egymillió tonna LNG-kapacitást szabadítana fel a világpiacon. Japánnak hat működő reaktora van, ezek közül több is az újraengedélyezési folyamaton megy keresztül, a fukusimai katasztrófa után elrendelt biztonsági előírások szerint. 

Korábban a VG megírta, hogy az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében meghosszabbíthatják a két utolsó németországi atomerőmű üzemidejét. A két üzemben folytatják a termelést három hónapig, mert Franciaországban a vártnál kedvezőtlenebbül alakul a villamosenergia-ellátási helyzet, így a szokásosnál több áramot kell Németországból Franciaországba exportálni. 

 

Nemzetközi Energia Ügynökség Japán atomerőmű
Kapcsolódó cikkek