Közélet

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz támadások miatt

A szakértők úgy vélik, Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállítása körülbelül 300 millió euróba kerülhet.

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele leállt az orosz rakétacsapások következtében – jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján. 

A Massive Russian Missile Attack On Ukrainian Power Infrastructure, People go by the dark street during a blackout after a massive Russian missile attack on Ukrainian power infrastructure in Lviv, Ukraine, November 15, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maxym Marusenko / AFP

A kormányfő hangsúlyozta, hogy 

Oroszország folytatja a rakétacsapásokat Ukrajna létfontosságú polgári infrastruktúrája ellen, így harcolva a civil lakosság ellen, és megfosztva az embereket a téli időszakban az áramtól, a vezetékes víztől, a fűtéstől és a kommunikációtól. 

Emlékeztetett arra, hogy csak november 15-én Oroszország mintegy száz rakétát lőtt ki Ukrajna városaira. 

Kiemelte, hogy ilyen körülmények között Ukrajnának további támogatásra van szüksége európai partnereitől az energiaszektorban. Kiegészítő berendezések szállítására számít, valamint gáz beszerzése céljából pénzügyi forrásokra. 

Beruházásokkal és felszerelésekkel segíti Litvánia Ukrajnát abban, hogy újjáépítse a megrongálódott energetikai infrastruktúráját. A litván energiaszektorban működő cégek a háború kitörése óta már hárommillió euró értékben juttattak el eszközöket. A szakértők úgy vélik, Ukrajna energetikai infrastruktúrájának helyreállítása körülbelül 300 millió eurós költség, emiatt az országnak további uniós pénzügyi és eszköztámogatásra lenne szüksége. Legfőképpen transzformátorokra, akkumulátorokra, generátorokra és ezek működtetéséhez szükséges alkatrészekre van szükség.

 

energia orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek