Pénz- és tőkepiac

Összesen 38 milliárd dollárt kell összedobnunk az ukrán büdzsé foltozására

Ukrajna az idei évre több milliárd eurós támogatást kap az Európai Uniótól.

Ukrajna jövőre 38 milliárd dolláros költségvetési hiányra számít, amelyet főként a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Egyesült Államok és az finanszírozásából fedeznek majd – idézte az Interfax hírügynökség szerdán Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt. 

Shmyhal - Dombrovskis press conference in Brussels, BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 10: Ukrainian Prime Minister Denys Anatoliyovych Shmyhal and Executive Vice President of the European Commission for An Economy that Works for People Valdis Dombrovskis (not seen) hold a joint press conference in Brussels, Belgium on February 10, 2021. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / AFP

A Reuters beszámolója szerint a kormányfő azt is mondta, hogy hadikötvények és adók is segítik a hiány fedezését, hozzátéve: reméli, hogy jövőre új finanszírozási programról állapodnak meg a Nemzetközi Valutaalappal. 

Smihal azt várja, hogy 

az Egyesült Államok 18 milliárd dollárral, az EU és az IMF pedig 12 milliárd dollárral járuljon hozzá a hiány fedezéséhez.

Emellett a kormányfő azt is közölte, hogy Ukrajna az idei évre összesen 8 milliárd eurós támogatást kap az Európai Uniótól.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy megállapodást köt az Egyesült Államokkal 2 milliárd köbméter földgáz szállításáról 2022 negyedik negyedévében és 2023 első három hónapjában. 

Most a téli szezon sikeres lefutását és elegendő tartalékot látunk

– mondta Smihal, aki hozzátette, hogy Ukrajna téli gázkészletét 15 milliárd köbméterre becsülték az Egyesült Államokkal kötött megállapodást követően. A hírügynökség emlékeztet, hogy Ukrajna gazdaságát tönkretette az orosz invázió, a Világbank legfrissebb, szeptemberi becslése szerint 

az ország bruttó GDP-je idén 30-35 százalékkal zsugorodhat.

Ukrajna nagymértékben támaszkodik a nyersanyagexportra, amelyet súlyosan érintett a termelés visszaesése a harcok és a korlátozott exportkapacitás miatt. 

 

Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek