Szerdán beöntötték az első adag betont az egyiptomi El-Dabaa Atomerőmű telephelyén a harmadik blokk alapjába, ezzel ennek a blokknak az építése is a fő szakaszába lépett. A műveletre a Roszatomnál bevett szokás szerint jelképes gombnyomással került sor.

Roszatom
megkezdődött az egyiptomi atomerőmű 3. blokk kivitelezése is
A harmadik blokk építése a fő szakaszába ért.
Fotó: Roszatom

Az egyiptomi atomerőmű főtervezője és egyben fővállalkozója az (Atomsztrojexport) ASZE cégcsoport, amely a Roszatom állami konszern mérnöki részlege, és – mint ismert – a Paks II. projektet is fővállalkozóként jegyzi. Amged El-Wakil, az Egyiptomi Atomerőmű építéséért felelős hatóság igazgatótanácsának elnöke (a képen középen) a hallgatósághoz szólva kiemelte az El-Dabaa Atomerőmű-projekt sikerességét. „A mai ünnepség a munkacsoportok közös és folyamatos erőfeszítéseinek eredményét jelzi.”

Tavaly több kulcsfontosságú esemény is történt a projektben: az első és a második blokk alapozása mellett megérkezett a telephelyre az 1-es blokk zónaolvadék-csapdája is. 

Összerázódott a csapat

„A projekt az egyeztetett ütemterv szerint folyik, (…) bízunk abban, hogy további kiemelkedő teljesítmények segítik az egyiptomi atomerőmű sikeres megépítését. Az első és a második blokk építése tavaly kezdődött. Az ASZE számára a VVER-1200 projekt alapján készülő blokkok építése megszokott és jól begyakorolt folyamat. Ennek során lehetővé vált a berendezések gyártásának finomhangolása és az építkezéseken dolgozók törzsgárdájának kialakítása. Ugyanakkor a többihez hasonlóan az El-Dabaa-projektnek is megvannak a maga sajátosságai. Köszönöm egyiptomi partnereinknek a jól összehangolt, közös munkát. Együtt sikeresen be fogjuk fejezni ezt a grandiózus projektet” – mondta Alekszandr Korcsagin, az ASZE Rt. atomerőmű-építési projektmenedzsmentért felelős alelnöke (a képen balra).

Korábban, 2023. március 29-én az Egyiptomi Nukleáris és Radiológiai Szabályozó Hatóság engedélyt adott az El-Dabaa Atomerőmű harmadik erőművi blokkjának építésére, ami lehetővé tette a betonöntési munkálatok megkezdését.

Egyiptom most próbálkozik először

Az El-Dabaa Atomerőmű az első atomerőműve lesz Egyiptomnak, a létesítmény El-Dabaa város közelében épül, a Földközi-tenger partján. Négy blokkja lesz,  3+ generációs VVER-1200 típusú blokkokkal. Ez a típus képviseli a jelenlegi legkorszerűbb atomerőművi technológiát. Oroszországban már négy ilyen egység üzemel, kettő a Leningrádi Atomerőműben, kettő a Novovoronyezsiben. Oroszországon kívül Fehéroroszországban 2020 novemberében kapcsolták a villamosenergia-hálózatra az első VVER-1200 típusú blokkot, és hamarosan megkezdi a kereskedelmi üzemet a 2. blokk is.

Az El-Dabaa Atomerőmű a 2017. december 11-én aláírt orosz–egyiptomi államközi szerződéscsomag alapján épül. Az orosz fél nemcsak megépíti az atomerőművet, de annak teljes életciklusa során biztosítja is hozzá a nukleáris üzemanyagot. Ezenfelül kiképezi az egyiptomi személyzetet, és az atomerőmű működésének első tíz évében támogatja az egyiptomi felet az üzemeltetésben és az erőmű karbantartásában. Egy további megállapodás értelmében az orosz fél egy speciális tárolót épít, és konténereket szállít a kiégett nukleáris üzemanyag tárolására.

A Roszatom folyamatosan fejleszti a kereskedelmi-gazdasági együttműködést, a baráti országokra helyezve a hangsúlyt. A külső korlátozások ellenére az orosz gazdaság növeli exportpotenciálját, árukat és nyersanyagokat szállít és szolgáltatásokat nyújt világszerte.

.