Jó üzletté válhat az ipari méretű akkumulátorok üzemeltetése egy új, az áramtárolás támogatását előíró kormányrendeletnek köszönhetően. A rendelet az áramtörvénynek azt a részét módosítja, amely a megújuló energiaforrásból és hulladékból nyert villamos energia termelését ösztönzi.

Bevételkompenzációval stabil üzlet az áramtárolás.
Fotó: Bujdos Tibor / Mediaworks

A módosítás egyelőre nem magáról a támogatás indulásáról szól, hanem azt írja le, hogy milyen feltételek mentén kell kidolgozni a támogatás jogszabályi környezetét. Rögzíti például, hogy a rendszer olyan berendezést tekint villamosenergia-tárolónak, amely a közcélú hálózatról vételezett áramot átalakítja, tárolja, majd – a műszaki veszteségek utáni mennyiségét – a hálózatba visszatáplálja. Üzemeltetőjének pályáznia kell majd a működési támogatásra az e célra létrejövő villamosenergia-tárolói bevételkompenzációs támogatási rendszerben. 

A rendszerben a tároló üzemeltetője piaci áron értékesíti majd a szolgáltatását.

Ehhez akkora támogatást, azaz bevételkompenzációt kaphat, amekkora az általa elvárt bevételi szint és a tényleges bevételének a különbözete. Ha ez a különbözet negatív, akkor a tárolócég fizeti a bevételkompenzációt.

Még ki kell számolni a támogatás nagyságát

Az, hogy a tárolócég jogosult-e a támogatásra, a pályázati eljárás során dől el, ahhoz pedig, hogy mekkora bevételkompenzációt kaphat, tudni kell, hogy mekkora a nettó bevétele referenciájának a mértéke. A referenciabevétel meghatározásának módját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben teszi majd közzé.

A kompenzációhoz szükséges pénzt végső soron az áram felhasználói adják majd össze az áramszámláikon keresztül. Ez alól van néhány kivétel, mindenekelőtt az egyetemes szolgáltató által eladott villamos energia mennyisége, továbbá az a mennyiség, amelyet áramkereskedő adott el egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználónak a rendeletben megadott feltételekkel.

Hosszú úton jut el a pénz a felhasználótól a tárolócéghez  

A pénzt a mérlegkör-felelősök gyűjtik össze. A mérlegkörök virtuális elszámolási egységek, amelyek egy szabályozási zónán belül tetszőleges számú árambetáplálási és -kiadási pontból állnak. Egy mérlegkörön belül a beszerzésnek és a leadásnak egyensúlyban kell lennie. A mérlegkörfelelős a pénzt a hazai villamosenergia-rendszer irányítójának, a Mavirnak utalja a vele kötött szerződés alapján. Ebben a szerződésben rögzítik, hogy a Mavirnak mennyi pénzt kell kapnia. Ezt a pénzt a Mavirnak külön kell kezelnie, másra nem használhatja. Mivel nem számít bevételnek, áfát nem kell fizetnie utána. Viszont levonhatja belőle az e tevékenységgel összefüggő, indokolt költségeit, és csak az így megmaradó összeg osztható ki támogatásként.

A bevételkompenzációra szánt pénz ugyanígy nem bevétel és nem áfaalap az áramkereskedőnél sem, és ugyanígy nem használható másra. Tovább kell utalnia a mérlegkörfelelősnek. 

A kereskedő által a vevőnek kiállított számlán e tétel nem külön szerepel, hanem a többi, kötelezően befizetendő összeg részeként.

A már hatályba lépett kormányrendelet felhatalmazta az energiaügyi minisztert, hogy rendeletben állapítsa meg, mennyi pénzre lesz szükség az áramtárolás bevételkompenzációs rendszeréhez, illetve hogy hogyan kell meghatározni ezen összeg mértékét. A részletszabályokért a MEKH elnöke felel. A meglévő áramtároló-kapacitások bővítésének támogatásáról azonban már döntött a kormány, sőt, a pályázatokat is kiírta.  

Óriástárolót szállított az ABB

A svájci-svéd ABB gyártotta a világ egyik legnagyobb, integrált, 50 megawatt teljesítményű akkumulátoros energiatároló rendszerét (BESS), amelyet a közelmúltban a Fülöp-szigeteki Limay településen adtak át. A berendezés révén megújuló energiaforrások vonhatók be a helyi villamosenergia-hálózatba a társaság közleménye szerint. A megoldás megakadályozza a nagy frekvenciaeltérések kialakulását, amelyek miatt károsodhatnak a drága berendezések, a villamosenergia-rendszer pedig meghibásodhat, és áramszüneteket okozhat. A létesítmény része annak a szerződéscsomagnak, amelynek célja, hogy egy 240 megawatt teljesítményű BESS-megoldással növeljék a Luzon- és Visayas-szigeten a Fülöp-szigeteki ellátás megbízhatóságát és stabilitását. A BESS moduláris, azaz egységenként bővíthető.