A hazai naperőművek termelésének idei csúcsdöntését vetíti előre az Energiaügyi Minisztérium közleménye, az előzetes adatok szerint ugyanis augusztusra meghaladta a 2000 megawattot a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása.

Rear,View,Of,Dad,Holding,Her,Little,Girl,In,Arms
Rear view of dad holding her little girl in arms and looking at their house with installed solar panels. Alternative energy, saving resources and sustainable lifestyle concept.
A nyáron túllépheti a 215 ezret a háztartási méretű hazai naperőművek száma.
Fotó: Shutterstock

Példátlanul gyors ütemű az ilyen ipari méretű létesítmények telepítése is, e téren már mostanra megdőlt az éves fotovoltaikus bővülés tavalyi rekordja. Igaz, minél nagyobb hányadot képviselnek az időjárásfüggő berendezések a teljes áramtermelő mixben, annál nagyobb erőfeszítést, költséget és több beavatkozást igényel a villamosenergia-rendszer egyensúlyban tartása. A magyarországi napelemes teljesítmény hónapról hónapra lendületesen bővül. A nagy ipari naperőművek beépített kapacitása júniusra 3000 megawatt fölé nőtt, a háztartási méretű rendszerekkel együtt pedig július elejére átlépte az 5000 megawattot. Augusztusig az 50 kilowatt alatti létesítmények összesített mutatója 2000 megawatt fölé nőtt. (A közlemény nem tér ki rá, de a hazai naperőművek a napszakok és az időjárás változása miatt éves átlagban nagyjából csak 16 százalékos kihasználtsággal tudnak működni.)  

Az előzetes várakozások szerint a háztartási méretű kiserőművek száma 2030-ra érhette volna el a 200 ezret, ám már ezen a nyáron túllépik a 215 ezret – derül ki az átviteli rendszerirányító, a Mavir adataiból. 

Ezek az eszközök túlnyomórészt családoknál működnek. Tavaly is rekordmértékben, mintegy 1100 megawattal bővült a hazai fotovoltaikus teljesítmény. Ugyanekkora növekmény az idén mindössze hét hónap alatt jelentkezett.

„A kormány az áramellátásban az atomenergia és a kettősére támaszkodva erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A karbonsemleges termelés már jelenleg is képes arra, hogy a pillanatnyi fogyasztást tiszta, környezetkímélő módon, kizárólag belföldi forrásokból fedezze” – emeli ki a közlemény, de vissza is tér az időjárásfüggők térnyerése miatti kihívásokra. Mint írja, a Mavir az idei első fél évben több negyedórában regisztrált 400 megawattosnál nagyobb kiegyenlítetlenséget, mint az előző két évben összesen. 

Az állandósuló szabályozási kényszer kezelése, a megújuló többletkapacitások zavartalan bekapcsolása érdekében az Energiaügyi Minisztérium a szakmai szereplők bevonásával hálózatfejlesztési munkacsoportot működtet.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv a bruttó végsőenergia-felhasználásban 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát. A bővüléshez a továbbiakban is a napenergia járul hozzá a legnagyobb mértékben. Az összes beépített kapacitás az előzőleg tervezett szint kétszeresére, 12 gigawattra nőhet 2030-ig. Az időjárásfüggő energiahordozók beillesztését hálózatfejlesztéssel, az energiatárolói és kiegyensúlyozó képességek megerősítésével, a meteorológiai előrejelzések pontosságának javításával segíti elő az Energiaügyi Minisztérium.