A szezonális trendet követve, egyben az előző évinél jóval hűvösebb időjáráshoz alkalmazkodva alakult júniusban Magyarország gázfelhasználása. A 3,9 terawattórás mennyiség a 2022. júniusihoz hasonló szinten volt, de attól a hőmérséklet- és munkanaphatással korrigálva is csak 1 százalékkal maradt el. Az ilyen alacsony fogyasztás idején mérséklődik a keresleti alkalmazkodás, vagyis a felhasználásban fűtés helyett az ipari kereslet válik markánssá – mutatta ki havi piaci jelentésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH.)

Nőtt a Horvátország felől érkező gáz mennyisége is.
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Az ellátásban a nettó import mennyisége 9,6 terawattóra volt, hasonló, mint egy éve, de 2 százalékkal alacsonyabb, mint az előző hónapban. Azonos fogyasztási szint és 8 százalékkal nagyobb termelési volumen mellett viszont 1 százalékkal több földgázt tároltak be, mint 12 hónappal korábban.

Fő útvonalat váltott a gáz  

Az előző hónaphoz képest a napi átlagos nettó gázimport 2 százalékkal lett nagyobb, közben a bruttó 5 százalékkal, az pedig 72 százalékkal emelkedett. Behozatali oldalon nagyobb változás, hogy a behozatal súlypontja a mosonmagyaróvári átadási pontról ismét a kiskundorozsmaira tevődött át, annak ellenére is, hogy a hónap első felében egy hétig nem volt szállítás karbantartás miatt. A szerb irányból érkező import mellett a román és a horvát szállítás is emelkedett. A szlovák szállítás az előző havi szinten volt, az ukrán import alacsony volt. 

Viszont az export jelentősen nőtt Ukrajna felé, amit az uniós kereskedőknek korlátozott ideig kínált vámmentes ukrán földgáz tárolói konstrukció ösztönöz.

A szlovák forgalom is megugrott, igaz, alacsony volt a bázisa. A román és horvát szállítás csökkent. Emellett minimális osztrák reverz szállítás is volt a hónapban.

Elkapkodták a kapacitásokat 

Július 1-jén lezárult az éves kapacitásaukció a 2023–24-es gázévre. Az összesen lekötött éves kapacitások a szerb és román belépési és a szlovák kilépési határponton az idei gázévhez képest jelentősen nőttek. 

Ez azt jelzi – hangsúlyozza a hivatal –, hogy erősödik a tranzit jellegű szállítás Magyarországon keresztül. A román és az osztrák importponton alakult ki túljegyzés.

A föld alatti gáztárolókba júniusban nettó 6,75 terawattóra földgáz került, azok 67 százalékos töltöttséggel zárták a hónapot. (Az augusztus 3-i érték az uniós statisztikák szerint már 84,9 százalék volt. Ennyi gáz az ország éves igénye 53,29 százalékának a kielégítésére elég.) A földgázkészletszint elérésére vonatkozó uniós végrehajtási rendelet július 1-jei köztes tárolási célja által meghatározott fogyasztásarányos tárolási volument (25 százalék, ami 27 terawattórányi gáz) a magyar tárolt volumen várhatóan több mint 60 százalékkal meghaladja.

A térségben a magas tél végi tárolói szint és a gyengébb kereslet miatt a megelőző öt év legalacsonyabb július–október közötti betárolási volumenének teljesítése is várhatóan elegendő a november 1-jére előírt 90 százalékos szint eléréséhez. Az ötéves időszaki átlagos tárolási volumen teljesítésével pedig az elméleti 100 százalékos is teljesíthető a MEKH szerint, ha még jobban megtelnek az ukrajnai tárolók.

A CEEGEX magyar gáztőzsde másnapi piacán a havi forgalom 2,9 terawattórát tett ki, ez 22 százalékkal magasabb érték a májusinál.