A Microsoft maghasadással termelne energiát, ami azt jelenti, hogy kettéválasztanak egy atomot és a hasadás következtében energia szabadul fel. Az így létrejött energiával a vállalat a mesterséges intelligencia algoritmusokat táplálná. 

Ai,Generates,Nuclear,Or,Atomic,Energy.,The,Uses,Of,Artificial
A Microsoft maghasadással biztosítaná a mesterséges intelligencia igényelte energiát.
Fotó: Shutterstock

A számítástechnikai óriásvállalat csütörtökön közzétett álláshirdetésében egy nukleáris technológiai szakértőt keres. Az új munkavállaló a cég technikai értékelésének vezetését láthatja el a kis moduláris atomreaktorok és mikroreaktorok integrálásával kapcsolatban.

A cél hogy így biztosítsák a Microsoft Cloud és a mesterséges intelligencia használta adatközpontok energiáját 

– számolt be a CNBC.

A Microsoft konkrétan olyan új alkalmazottat keres, aki „nukleáris technológiáért felelős fő programmenedzser" lesz, és "a kis moduláris reaktorok, valamint a mikroreaktorok globális energiastratégiájáért lesz felelős. 

Januárban a Microsoft bejelentette, hogy több év alatt milliárd dollárokat költ az OpenAI-ra, a ChatGPT csetbot alkotójára.

Az elmúlt években az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakkal párhuzamosan megnőtt az érdeklődés az atomenergia iránt, mivel az atomreaktorok gyakorlatilag szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelnek áramot.

Az Egyesült Államokban az atomreaktor-technológia következő generációjának reményei nagyrészt a kisebb atomreaktorokhoz kötődnek, amelyeket a Microsoft álláshirdetése szerint a vállalat az adatközpontjai energiaellátásához szeretne használni.

A kis atomreaktorok, ahogy a nevük is mutatja, kisebbek, mint a hagyományos reaktorok. Ezek az energiaforrások olcsóbbak és gyorsabban megépíthetők a nagyobb társaikhoz képest, mivel a reaktor nem minden egyes darabja igényel egyedi gyártási folyamatot.

Fúziós áramot vásárolt a Microsoft, pedig ilyen erőmű még nincs is – közel járhatnak

A Microsoft 2028-ban már 50 megawattnyi áramot ilyen formában vásárolna fel.