Egyezséget kötött a Microsoft és a ChatGPT atyja, az OpenAI: az utóbbi 2028-ra éves szinten 50 megawattórányi áramot fúziós erőművekből állít majd elő a redmondi óriás számára – ha erre nem képes, kárpótlást kell fizetnie Bill Gates vállalatának.

fúziós erőmű
Fotó: Shutterstock

A megállapodásra a szakértők az első fúziós energiával kapcsolatos kereskedelmi egyezségként tekintenek, amely alapjaiban formálhatja át a globális energiapiacot. 

A fúziós energia elérkeztére ugyanis mindenki számított, de csak évtizedek múlva.

Sam Altman, a ChatGPT mögött is álló OpenAI alapítója azonban biztos abban, hogy Helion Energy nevű fúziósenergia-vállalatával évtizedekkel előzheti meg a korát. A vállalás már csak azért is történelmi, mivel még senki sem állított elő elektromosságot fúzión keresztül.

„Nem lépnénk ilyen egyezségre, ha nem hinnénk abban, hogy a területet célzó fejlesztések lendületet vehetnek” – mondta Brad Smith, a Microsoft igazgatója. Sam Altman a megállapodás kapcsán kiemelte:

Nem az a célunk, hogy a világtörténelem leglátványosabb bemutatóját hozzuk össze. A cél a teljes világot energiával ellátni, mégpedig olcsón.

Altman hozzátette: terveik szerint jövőre elkészülnek az első működőképes fúziós erőművel, ami messze optimistább becslés, mint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség évszázad második feléről szóló elképzelései.

Az OpenAI alapítója elmondta: mindig is abban hitt, hogy két téren kell érdemi áttörést elérni ahhoz, hogy az emberiséget és a teljes világot pozitív irányba lehessen terelni – ezek pedig az olcsó és hozzáférhető mesterséges intelligencia és energiaellátás.

A fúziós energia annyiban különbözik a jelenlegi atomerőművek működésétől, hogy míg az utóbbi fisszióval, azaz az atomok szétválasztásával, addig a fúzió két atom egyesítésével szabadít fel elméleti síkon korlátlan mennyiségű energiát.

Az Altman által vállalt 50 megawattórás kitermelés valójában csak a mögöttes technológiai előrelépés okán jelentős  – a Microsoft ugyanis éves szinten 1,2 gigawattnyi energiát használ fel, ami nagyságrendekkel múlja felül a Helion Energy vállalását.