Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Bernard Fontana, a francia Framatome elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írt alá a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről 2023. szeptember 12-én, Budapesten. A tárca jogelődje és a világcég hazai leányvállalata 2021 végén fűzte szorosabbra kapcsolatát az atomenergia békés célú hasznosításában.

Energiaügyi Minisztérium
Bernard Fontana és Lantos Csaba megállapodott a Framatome-mal való együttműködés bővítéséről.
Fotó: Energiaügyi Minisztérium

 

Az elsősorban oktatási-képzési és kutatás-fejlesztési fókuszú partnerséget 

az új megállapodás az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésével és üzemanyag-ellátásával összefüggő közös munkával egészíti ki. 

E változás indokolja a szélesebb körű gazdasági, műszaki, szervezési ismeretekkel rendelkező anyavállalat közvetlen bevonását – írja a minisztérium közleménye. „Magyarország tartósan kiemelt szerepet szán a klímabarát, fenntartható atomenergiának a nemzeti energiamixben. A működő paksi blokkok előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítása és biztonságos üzemanyag-ellátása a nemzetközi tapasztalatok alapos felmérését, minél teljesebb kiaknázását követeli meg. A Framatome világszerte elismert képességei hasznosan támogathatják az Energiaügyi Minisztériumot a kis moduláris reaktorok (SMR-technológia) alkalmazhatóságának, előnyeinek körültekintő feltérképezésében is” – mondta el Lantos Csaba.

Mint hozzátette, „atomerőművek nélkül nincs ellátásbiztonság, nem csökkenthetők a külső kitettségek, és nem teljesíthetők a klímavédelmi vállalások sem. Magyarország uniós szinten az egyik leginkább elkötelezett támogatója a nukleáris energia hasznosítását szorgalmazó tagállami együttműködésnek. E küzdelemben állandó szövetségesünk Franciaország, de 

az európai energiaszuverenitási és versenyképességi erőfeszítésekben kulcsszereplő a Framatome is.

Partnerségünk megerősítésével egy folyamatosan bővülő és kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben nyitunk új korszakot.”

Tegnap Magyarország moszkvai nagykövete, Konkoly Norbert nyilatkozatot adott ki, amely szerint Magyarország nem akarja az orosz fűtőanyagot franciára cserélni a Paksi Atomerőműben, folytatni kívánja az együttműködést Oroszországgal a nukleáris területen. Fűtőanyagcseréről konkrétan a mostani hírben sincs szó, de a lehetőség közel került. Kijelentéseivel a nagykövet a Telex hírére reagált.