A Chevron ausztráliai részlege és a két nyugat-ausztráliai cseppfolyósgáz- (LNG) üzem dolgozói közötti vitát a Fair Work Commission fogja felülvizsgálni a bíróságon – írja a Reuters. A Wheatstone és Gorgon üzem dolgozói a múlt pénteken léptek sztrájkba, miután nem vezettek eredményre a bértárgyalások az amerikai óriásvállalat vezetőségével, amelynek elutasították az ajánlatát. A hír nyomán 10 százalékkal drágult az LNG nagykereskedelmi ára a brit piacon.

Yachts,,Seagoing,Vessels,And,Tugboats,On,The,Roads,Of,The
Yachts, seagoing vessels and tugboats on the roads of the port of Gladstone, Australia.
Megkönnyebbülne a piac, ha megállapodnának az LNG-üzemek dolgozói a munkáltatóval.
Fotó: Shutterstock

 

Azonnali döntés várható az LNG-sztrájk ügyében

A munkaügyi vita első napja szeptember 22. lesz. A legnagyobb ausztrál szakszervezeteket képviselő Coastal Alliance ugyanakkor azt szorgalmazta, hogy novemberben kezdődjön a meghallgatás – számolt be a Reuters. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a szövetség a későbbi időpontban nagyobb nyomást gyakorolhat a Chevronra. A bizottsági hivatal azonban közölte, hogy a törvény azonnali döntést ír elő, de azt nem lehet tudni, hogy ez pontosan milyen dátumot jelent.

A Chevron nagyban számít az Ausztráliában idén júniusban elfogadott törvényre, amely szerint a választott bírói bizottság dönthet, és beleegyezésre kényszerítheti a vita résztvevőit, ez pedig a sztrájkok befejezéséhez vezet.

Jelentős a Chevron súlya a cseppfolyós gáz piacán

A Chevron két, érintett üzeme adja a globális LNG-kapacitások 5 százalékát. Katar és az USA mellett Ausztrália a világ vezető LNG-forgalmazói közé tartozik. Exportjának növelését segítette, hogy Oroszország visszafogta az Európába történő szállításait, és így új piacok nyíltak meg számára. (Az LNG vagy tisztán metán, vagy metán és etán keveréke, mínusz 160 Celsius-fokra lehűtve. Ilyen hőmérsékleten már folyékony, és kis térfogaton, tartályban szállítható.) 

Arról, hogy az ausztráliai események miért és hogyan hatnak az európai gázpiacra, a Világgazdaság a sztrájk indulásáról beszámoló cikkében írt. A földgáz viszonylag alacsony európai árát persze más is alakítja, mindenekelőtt az, hogy a földrész föld alatti gáztárolóinak töltöttsége nagyon magas. 

Az Energiaügyi Minisztérium szerdai közleménye szerint a kimagasló kapacitású hazai tárolók töltöttsége 93 százaléknál utolérte az uniós átlagot.

A valós helyzetet jobban tükröző, fogyasztással arányos mutatót vizsgálva a hazai adat továbbra is több mint kétszeresen múlja felül az európai középértéket. A betárolt készlet már a másfélszerese a nemzetközi előtti, 2021-es éves lakossági fogyasztásnak.

A megfelelő téli felkészülés érdekében április óta folyamatosan zajlik a betárolás a hazai gáztárolókba. Az november elsejére írt elő 90 százalékos kötelező feltöltési arányt az érintett tagállamok számára. Magyarország ezt a szintet már augusztusban elérte.