Energia

Ketyeg a földgázárbomba, bármikor robbanhat

Rugalmatlan a földgázpiac. Jelenleg alacsony a nyersanyag ára a tárolók viszonylag magas töltöttsége miatt, de ez hirtelen megváltozhat. Még egy távoli, ausztrál sztrájk miatt is könnyen megugorhat a cseppfolyósított földgáz ára.

Az európai földgáztárolási szint kulcsfontosságú piaci mutató a földgáz árának megítélésekor – véli a Trafigura, az egyik legnagyobb független energiahordozó-kereskedő. 

Summer trip by Environment Minister Steffi Lemke31 August 2023, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: The LNG processing vessel "Neptune" is moored at the LNG terminal in the industrial port. The "Neptune", which is more than 280 meters long, is an FSRU (Floating Storage and Regasification Unit, also known as an LNG terminal ship). These special ships can receive LNG, heat it and turn it into gas. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A cseppfolyósított földgáz LNG-terminálokon át érkezik az európai csövekbe.
 Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az országok nyáron vásárolják meg azt a földgázmennyiséget, amely szükséges a tárolók feltöltésére. Az, hogy az orosz földgázt kiváltva mennyi cseppfolyósított földgázt (LNG) vesz egy állam, attól függ, hogy az előző tél végére mennyi nyersanyag maradt a tárolókban. Tehát a készlet meghatározza a világpiaci árat – magyarázta Richard Holtum, a vállalat gáz- és áramellátásért felelős globális vezetője az idei Gastech konferencián, amely a világ legnagyobb találkozóhelye a gázipar és a klímatechnológiai iparágaknak.

Mivel tavaly télen a vártnál kevesebb gáz fogyott, és azóta is kisebb a gazdaság kereslete a nyersanyagra,

az energetikai cégek rövid távú földgázigénye is a szokásos töredéke.

A tárolók már augusztus közepére szinte teljesen megteltek, az árak is alacsonyak. Ha a következő tél hideg lesz, a készletek gyorsan megcsappanhatnak. Az utántöltéskor pedig a kontinens már kénytelen lesz versenyezni az ázsiai vásárlókkal a korlátozott mennyiségű LNG-ért, az ár pedig ekkor gyorsan megugorhat.

A holland gáztőzsde jegyzéseinek alakulása: egy év alatt 86 százalékkal zuhantak az árak

Az árak alakulásának másik fontos tényezője a tárolási szintek mellett az ellátás folyamatossága. Tehát az is hat a piaci árra, ha egy esetleges ausztráliai sztrájk miatt egyes LNG-üzemeket ideiglenesen leállítanak.

Az európai gázrendszer és a globális LNG-piac is elvesztette a rugalmasságát, emiatt pedig hirtelen változhatnak az árak

– összegzett a szakértő, akit a Bloomberg idézett.

Érdemes megjegyezni, hogy habár az LNG elsősorban az Egyesült Államokból és Katarból érkezik Európába, a kontinens a vezetékes szállítások leállásával párhuzamosan egyre többet importál az orosz cseppfolyósított gázból. 

Repedezik a gázpiac – robbanhat az ár

Az európai tárolók töltöttsége jól áll, de pont a fűtési szezon előtt emelkedhet az ár.

 

 

földgáz ára cseppfolyósított földgáz (LNG) Európa földgáz földgázpiac
Kapcsolódó cikkek