A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) optimalizálta a Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) elhelyezési rendszerét.

Több hulladék fér kisebb helyre a biztonság fenntartása mellett.
Fotó: Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.

Az ötlet megvalósításával úgy helyeznek a korábbinál sokkal több radioaktív hulladékot egy csomagba, hogy a biztonság nem csökken. A kompakt hulladékcsomag (KHCS) használatával 40,5 milliárd forinttal kevesebb pénzt kell befizetnie a paksi atomerőműnek a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba (KNPA) a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékának elhelyezése során. A KNPA a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésének finanszírozására is szolgáló eszköz. 

Az alapba 2024-ben 127 555 millió forintnak kell befolynia.

Ebből 97 613,7 millió forint az állami támogatás, 32 934,2 millió forint a nukleáris létesítmények – döntően a paksi atomerőmű – befizetése, és 7,1 millió érkezik a radioaktív hulladékok végleges, eseti elhelyezése után. 

Halkabban, finomabban, rövidebben

Az első KHCS július 17-én érkezett Bátaapátiba, több mint 10 évnyi előkészítő munka után – tette közzé az RHK. Az előkészületekről az RHK tájékoztatása alapján korábban a Világgazdaság többször is beszámolt. A vállalat mostani hírlevele kiemeli a fejlesztés környezetvédelmi előnyeit is, ugyanis 

a térkiképzés minden környezeti hatása – a zaj, a rezgés, a kőzet kiszállítása és deponálása –, közel a harmadára csökken, továbbá a közúti szállításoknak kevesebb mint a felére lesz csupán szükség.

Az innováció a paksi atomerőmű szakembereivel együttműködve jött létre, az első egyeztetések 2010-ben kezdődtek.

Lapunk korábbi cikke szerint az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a múlt év végén adott 2036. december 31-ig hatályos bővítési és fejlesztési engedélyt a Bátaapátiban működő létesítmény számára az RHK-nak. Az engedélyhez több feltételt is adott, mindenekelőtt azt, hogy ez év szeptember 30-ig meg kell kapnia a létesítés és az üzemeltetés összehangolását szabályozó dokumentumot, továbbá, hogy felül kell vizsgálni és ki kell egészíteni a nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervet.

A három hazai atomszemét-temető mellé lesz még egy

Az NRHT az első két tárolókamrájába 2012-től futnak be a hulladékszállítmányok. A további tárolókamrákban már optimalizálták a hulladék elhelyezését, az adott térrészben az eredetinél több tárolótartályt tudtak elhelyezni, de ehhez módosítani kellett a létesítési engedélyt. A még újabb kamrák az előzőknél kissé nagyobb keresztmetszettel épültek. Az új kamraszelvény már az optimalizált, vasbeton medencés hulladékelhelyezési rendszerhez igazodik. A vasbeton medencék kialakítása 2016 júniusában indult, a technológiai rendszereket 2017 elejétől bővítették.

Az idén 25 éves, már 255 fős RHK tartja fenn és üzemelteti a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót Püspökszilágyon, üzemelteti a fenti létesítményt Bátaapátiban, működteti a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját Pakson, valamint keresi a nagy aktivitású hulladékok végső nyughelyét a Nyugat-Mecsekben.