Energia

Aggodalomra semmi ok: szinte megteltek a hazai gáztárolók

Az európai uniós előírást és határidőt egyaránt túlteljesítette Magyarország. A hazai gáztárolók töltöttségi aránya 98 százalékos.

Az rendelkezése november elsejei határidővel rögzített egységesen 90 százalékos kötelező feltöltési arányt a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamok számára. A kormány intézkedései és az április óta folyamatos betárolás eredményeként ez az elvárás Magyarországon augusztus végére teljesült – derült ki az Energiaügyi Minisztérium szerdai közleményéből.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ráadásul az októberi enyhe időjárás miatt a fűtési szezon hivatalos kezdete után is nőtt a készletmennyiség,

a töltöttségi arány jelenleg 98 százalékos.

A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a 2022-eshez fogható ellátásbiztonsági kockázatok idén nem fenyegetik a magyarországi fogyasztókat. A hazai háztartások a következő hónapokban is rezsivédett árakon tarthatják melegen otthonukat.

Az Európai Parlament és Tanács tavaly nyáron elfogadott rendelete az orosz–ukrán háború okozta miatt írta elő, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022–2023-as téli időszak kezdetére.

Az idei évtől a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra nőtt.

Ezt Magyarország már augusztusban elérte. A hazai tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre, ami hozzávetőleg 98 százalékos töltöttségnek feleltethető meg. A hazánk esetében 65 százalékos fogyasztásarányos adat a szűk európai élmezőnybe tartozik, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot. Június vége óta több földgáz érhető el a magyarországi létesítményekben, mint amennyit a háztartások a  nemzetközi energiaválság előtti utolsó évben, 2021-ben felhasználtak.

A jelenleg elérhető készlet a 2021-es lakossági fogyasztás több mint 160 százalékát teszi ki. A tárca közleménye szerint a hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, a mindenkori igények részlegesen belföldi kitermelésből is fedezhetők.

A hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását a védett állami gáztartalék és a további betárolt készletek garantálják. A tavalyinál kedvezőbb helyzet miatt idén nincs szükség a közintézmények számára múlt télen előírt hőmérsékleti korlátozás további fenntartására. A kapcsolódó előírást a kormány az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs kezdeményezésére a közelmúltban hatályon kívül helyezte. A tudatos felhasználás ugyanakkor a jövőben is érdemben erősítheti az energiaellátás biztonságát.

Alig fér már gáz a tárolókba

Szinte teljesen megteltek novemberre az európai gáztárolók, az Európai Unió tárolói több mint 99 százalékos töltöttségi szintet mutatnak a legfrissebb adatok szerint. Az EU valamennyi tagjánál 90 százalékot meghaladó a tárolók töltöttsége, ami részben a brüsszeli előírások eredménye is. Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy csak húsz tagállam rendelkezik tárolói kapacitással, és messze nem azonos mértékű ennek a nagysága.

 

 

energiaválság kapacitás határidő betárolás
Kapcsolódó cikkek