Több fejlesztendő terület és az azokhoz szükséges korrekciós intézkedések is szerepelnek abban a koncentrált szakértői felülvizsgálatban (topical peer review, TPR), amely Magyarország négy nagy nukleáris tűzvédelmi létesítményének tűzvédelmi állapotát véleményezte.

A vizsgálat kiterjedt a kiégett kazetták átmeneti tárolójára is. Fotó: Világgazdaság                                     

A tagországok beleírhatnak egymás jelentéseibe

Az nukleáris biztonsági irányelve szerint ugyanis hatévente tematikus, azaz egyes szakmai területre koncentráló szakértői felülvizsgálatot kell végrehajtani minden, nukleáris létesítményeket üzemeltető tagállamban. Az első ilyen, 2017-es felülvizsgálat fókuszában az öregedéskezelés állt, a mostaniban a tűzvédelem – tette közzé az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). 

A tagállamoknak nemzeti jelentést kell készíteniük a nukleáris létesítményeik tűzvédelmi értékelése után, majd azt be kell nyújtaniuk az illetékes uniós szerveknek. A tagállamok ezután felülvizsgálják egymás jelentéseit, azokhoz bárki észrevételeket fogalmazhat meg, és kérdéseket tehet fel. Az EU szakértőket is bevon a jelentések vizsgálatába. A felülvizsgálat eredményeit 2024-ben egy konferencián mutatják be. 

A felülvizsgálat célja az adott területen a tagállami szabályozás átvilágítása, az esetleges problémák és a jó gyakorlatok azonosítása, a létesítményi üzemeltetési tapasztalatok megosztása.

Magyarországon a vizsgálat 

A felülvizsgálat önértékelését mindegyik létesítmény elvégezte, és megküldte jelentését az OAH-nak. Az OAH a jelentéseket felülvizsgálta, majd ezek felhasználásával és saját értékelése alapján elkészítette a nemzeti jelentést.

Mindig van hová előrelépni a tűzvédelem terén

Az önértékelés kapcsán a következő fő eredményeket ismertette az OAH:

  • Hatósági kérdések: például a magyarországi kutatóreaktorok telehelyén számos kutatási, képzési, oktatási, sőt ipari létesítmény is van. Ez bizonytalansághoz vezethet a telep üzemeltetője, az engedélyes és a reaktorüzemeltető közötti felelősségek és jogosítványok felosztásában, ami akadályt jelenthet a hatékony és gyors kommunikációban.
  • Műszaki módosítások: azonosítottak néhány szükséges korrekciós intézkedést, ilyen az, hogy további lángérzékelőkre van szükség kritikus esetekben területeken.
  • Adminisztratív módosítások: a biztonsággal kapcsolatos eljárásokban és előírásokban nem megfelelőségeket és kisebb hiányosságokat azonosítottak.
  • Hiányosságok a jogi és szabályozási keretben: a társhatóságok korlátozottan elemezték a magyar jogi és szabályozási rendszer hiányosságait a Nyugat-európai Hatóságok Szervezetének keretrendszeréhez képest. Most viszont feltárták ezeket hiányosságokat. Ezek a kutatásra vonatkozó előírásokat tartalmazzák a reaktorok és a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolóival kapcsolatban.