Felvették a kölcsönös érdeklődésre számot tartó uniós projektek (PMI) listájára az Egyiptom–Görögország Gregy elektromos összeköttetést az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatóságának (DG Energy) bejelentése szerint. Ezt a listát hivatalos ratifikációra megküldik az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak, hogy a folyamat lezárulhasson.

This picture taken on September 14, 2022 shows a view of windmills at the onshore Zaafarana windfarm (producing a total capacity of 544.82 megawatts) along the gulf of Suez on Egypt's Red Sea coast, about 110 kilometres south of Suez. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)
Egyiptom Európába küldene zöldáramot.
Fotó: AFP

 

Nemcsak zöld, állítólag az ára is versenyképes 

E kiemelt projekt révén Egyiptomot Görögországon keresztül egy 3000 megawatt teljesítményű, mintegy 950 kilométer hosszú tenger alatti kábellel kötnék össze Európával az erről kiadott közlemény szerint. A zöld- és versenyképes árúnak mondott áramot, amelyet a kábel Egyiptomból Görögországba továbbít, 9,5 gigawattnyi megújuló energiaforrásból állítják majd elő. A zöldáramot létesítmény beruházója és majdani üzemeltetője a Copelouzos csoport. 

Annyi villamos energiáról van szó, amennyivel évente 4,5 milliárd köbméter földgáz helyettesíthető, és évente mintegy 10 millió tonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg. A gázmennyiség Magyarország éves igényének a fele.

A közlemény nem írja, hogy pontosan milyen energiaforrásról van szó, ahogyan a Copelouzos honlapján is csak „egyiptomi zöldenergia” szerepel, viszont a nyomvonalat szemléltető rajzon nap- és szélerőművek egyaránt láthatók.

Pont beleillik az európai tervekbe a projekt   

A projekt – mutat rá a közlemény – stratégiai jelentőségű Európa számára, és teljes mértékben összhangban van az Európai Uniónak azzal a tervével, amely szerint át kell állni a zöldenergia használatára, és 2050-re el kell érni a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást. Illeszkedik a Gregy az európai energiastratégiához is, továbbá segíti az energiadiverzifikációt, határozottan támogatja az EU politikáját, amely zöldenergia-folyosók létrehozására irányul délről északra, összekapcsolva Egyiptom villamosenergia-rendszerét Európával.

A Gregy – Zöld Energia Összeköttetés egyébként már bekerült az uniós Global Gateway nevű fejlesztési kezdeményezésébe, amelynek célja az EU külpolitikai prioritásainak egyesítése és a 2021–2027 közötti időszakban a globális infrastruktúra fejlesztésére irányuló beruházások előmozdítása.