Csaknem 300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra; a beruházások közül kiemelt forrásmennyiség jut a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére, kapacitásbővítésére – közölte Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium (EM).

ELMŰ-ÉMÁSZ, elektromos autóFotó: Kallus György Elektromos vezetékek, magasfeszültség, áramellátásFotó: Kallus György
Közel 300 milliárd forint áll rendelkezésre.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nemzeti helyreállítási terv a minisztérium által kidolgozott REPowerEU-fejezetének forrásaiból utaltak át csütörtökön 779,5 millió eurót. A kiegészített dokumentum jóváhagyásáról a bizottsági elfogadása után, december elején döntöttek az uniós tagállamok pénzügyminiszterei. A REPowerEU az energiaszuverenitás erősítése és a kiegyenlített energiaátmenet érdekében vázol fel stratégiai, szabályozási és fejlesztési terveket. 

Az EM intézkedik például az energiaközösségek kibővítése, az energiatárolás elterjesztése, a biogáz, a biometán, a földhő és a hidrogén szélesebb körű hasznosítása érdekében.

Először elektromos járművek vásárlására költjük az uniós pénzt

A szaktárca ismertette: a beruházások közül kiemelt mennyiségű forrás jut a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére, kapacitásbővítésére, működési megbízhatóságának javítására. Az első pályázati kiírás akár már februárban élesedhet: a közlekedés zöldítése érdekében vállalkozások igényelhetnek majd vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. Egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forint támogatás nyerhető el. Ennek részleteiről egyébként december 10-én már írt a Világgazdaság az EM közleménye alapján.