A gyógyászatban, az egészségügyi diagnosztika területén, az ipari anyagvizsgálatban használják egyes elemek radioaktív izotópjait. Ilyeneket Magyarországon is előállítanak, de van belőle importunk is.

Young,Woman,Receiving,Radiation,Therapy,Treatments,For,Cancer
A radioaktív izotópok egyik felhasználási területe a sugárkezelés.
Fotó: Shutterstock

Az izotópok jól használhatók az élelmiszer-biztonsági vizsgálatokhoz is, erről május végén tart szimpóziumot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Kína és India ezen a piacon is mindent visz

Nem meglepő, hogy az ilyen termékek egyik jelentős gyártója az oroszországi Roszatom, amelynek tevékenysége a nukleáris iparon túl lefedi a kapcsolódó iparágak egész sorát. A társaság nemrég jelezte, hogy az egészségügyi technológiai részlege 2023-ban 15 százalékkal növelte izotóptermékeinek exportját. Elsősorban Európába és Ázsiába szállított, és a növekedést is e térségekben, illetve a FÁK-országokban érte el. Ezen belül a kínai izotóppiacról származó bevétele a 2022-es másfélszeresére, az indiairól származó a háromszorosára nőtt.

A közlemény az exportált termékek között 

  • a kobalt-60 izotópot (sugárkezelés),
  • a technécium-99 izotópot (orvosdiagnosztika),
  • a gallium-68 izotóp generátort (gyógyászat),
  • a molibdén-99-et (szív- és érrendszeri, onkológiai betegségek diagnosztikája),
  • a 131-es jód izotópot (pajzsmirigy betegségeinek vizsgálata és kezelése)

sorolja fel. A Roszatomhoz tartozó gyártónak, a V/O Izotop nevű társaságnak a világ ötven országban 170 külföldi cég a partnere, amelyek sorát Oroszországban mintegy 600 további (egészségügyi, ipari és tudományos) szervezet gyarapítja. 

A Roszatom radioizotópos gyógyászati termékei mintegy 2,5 millió diagnosztikai és terápiás eljárást tesznek lehetővé.

E termékekkel a betegségek a korai stádiumukban azonosíthatók, így a beteg gyógyítása is hamarabb kezdődhet.

Egy kis kobalt és irídium

A Világgazdaság az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH) megtudta, hogy Magyarországra is érkezik orosz izotóp, de más forrású is. A kapott tájékoztatásból kiderül továbbá a behozatal sokfélesége, de az egyes szállítások értéke, piaci súlya értelemszerűen nem. A válasz szerint az OAH csak az 1-es kategóriába tartozó, nagy aktivitású sugárforrások szállítására ad külön az adott tételre vonatkozó szállítási engedélyt, míg az alacsonyabb kategóriába tartozó, kisebb aktivitásúakra általános, öt évig hatályos engedélyt bocsát ki.

Az OAH rendelkezésére álló adatok alapján Oroszországból kobalt-60 izotóp importjára egy darab B-szintű szállítási fizikai védelmi engedélyt adott ki tavaly, de ez a szállítás még nem történt meg, a vonatkozó határozat pedig 2024. április 30-ig érvényes. Tizenegy esetben engedélyezte továbbá az irídium-192-es izotóp Oroszországból történő importját. Ez az izotóp egyébként a korábbi hírek szerint nagy közérdeklődést váltott ki, így a szállítmány érkezéséről és célba jutásáról az OAH akkor külön közleményben is beszámolt. (A tételt 2018-ban az Izotóp Kft. rendelte, a cég holnapja szerint ezt az izotópot anyagvizsgálatra, például hegesztések utáni anyaghibák feltárására használják.) 

Magyarországra ezenfelül több országból is érkeznek gyógyászati célú radioizotópok, beleértve a nyitott és zárt radioaktív sugárforrásokat. (Az a sugárforrás zárt, amelynek felépítése – szabályszerű használat mellett – megakadályozza a radioaktív anyagok kijutását a környezetbe. Nyitott az, amelyre az előbbi feltétel nem teljesül.) A hivatal nyilvántartása alapján 

Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovénia és Szlovákia területéről is érkeztek már orvosi célra felhasznált radioaktív anyagok.

Az OAH engedélyével radioizotópokat forgalmazó cégek rendszeresen szállítanak külföldre is nyitott és zárt radioaktív sugárforrásokat egyaránt, például Szlovákiába, Szerbiába, Romániába és Olaszországba. Oroszországi exportra nem nyújtottak be szállításiengedély-kérelmet. A Budapesti Kutatóreaktorban gyártott izotópok nem a fent említett 1-es kategóriába tartoznak, ezért az OAH-nak nincsen részletes adatai sem azok belföldi forgalmazásáról, sem az esetleges exportjáról. A reaktor üzemidejének meghosszabbításához a közelmúltban járult hozzá az OAH.