Május elsejétől az ipari felhasználók számára olcsóbb lesz az áram, a lakossági felhasználók számára pedig nem emelnek árat Szerbiában. Dusan Zivkovic, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megbízott vezérigazgatója jelentette be, hogy az üzleti felhasználók számára május 1-jétől akár negyedével is olcsóbb lesz a villanyáram. A gazdasági szereplők számára, és azoknak, akik esetleg külföldi befektetőként Szerbiát szemelték ki vállalkozásuk, telephelyük megnyitására, vonzóbbá tehetik az országot.

magasfeszültséhg
Fotó: Shutterstock

A Politika című napilapban megjelent interjúban az EPS vezetője elmondta, a Bányászati és Energiaügyi Minisztériummal közösen azon dolgoznak, hogy megváltoztassák az ipari áram árának kiszámítási módszerét. Május 1-jéig még a régi módszer szerint, a szerződésekben megszabott, megawattóránként 120 eurós áron fizetik az áramot az ipari felhasználók. A csökkenő tendenciát mutat, ezért lehet majd csökkenteni az árat körülbelül 25 százalékkal. Az energiahordozó piaci ára megawattóránként megközelítőleg 90 euróba kerül majd.

Az EPS egyébként a napokban közzétett 

jelentés szerint a tavalyi évet 114 milliárd dináros nyereséggel zárta, ami közel egymilliárd eurós nyereség,

amire korábban soha nem volt példa. A bejelentések szerint folytatódik a modernizáció, a villanyórák távleolvasásra alkalmas okosórára történő cseréjét is megkezdik a lakossági fogyasztók esetében. Az EPS első szélerőműparkjának építése kapcsán pedig bejelentették, hogy Kínából útnak indították a propellereket szállító első hajót, ezért a kostolaci szélparkot várhatóan hamarosan üzembe is helyezhetik.