Energia

Összeomolhat Németország nagy zöldstratégiája

A német energetikai átálláshoz további és korszerűbb hálózatokra van szükség, mivel a zöldáramot gyakran nem ott termelik, ahol szükség van rá.

A Szövetségi Számvevőszék kétségbe vonja a német kormány villamosenergia-átállási terveinek megalapozottságát. A számvevőszék jelentése szerint az atomerőművek leállítása és a szénerőművek közelgő kivonása tükrében nem elégséges a megújuló energiaforrások telepítésének üteme, ahogy a hálózatbővítés sem halad a szükséges mértékben. Ezen felül a megújuló energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítését szolgáló szabályozható erőművi kapacitások sem elegendőek – írja a Magyar Nemzet.

Gundremmingen nuclear waste interim storage facility02 December 2023, Bavaria, Gundremmingen: On the site of the former nuclear power plant, in front of the cooling tower of Block C, there is a hall in which nuclear waste is stored. On December 7, 2023, a lawsuit against the interim nuclear waste storage facility will be heard by the Bavarian Administrative Court. Photo: Stefan Puchner/dpa (Photo by STEFAN PUCHNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A biztonságos villamosenergia-ellátás elérése hosszú távon így nem garantálható

– mondta Kay Scheller számvevőszéki elnök a jelentés bemutatásakor. Hozzátette, az energetikai átállás nem halad a helyes irányba, és a szövetségi kormánynak sürgősen irányt kell változtatnia.

A jelentés megállapítja: amellett, hogy a kormány a meglévő villamosenergia-kapacitások megújuló forrásokra való átállítását tervezi, az ipar, a mobilitás és az épületek fűtésének villamosításával a kereslet is erőteljesen növekedni fog, így 2021 és 2030 között egyharmadával, 750 terawattórára nő majd. A zöldáram esetében „előrelátható, hogy a bővítési célokat nem fogják elérni”.

A németországi villamosenergia-árakkal kapcsolatban a jelentés megállapítja, hogy azok 

Európában a legmagasabbak közé tartoznak, és további emelkedésükre lehet számítani. A hálózatokba 2045-ig több mint 460 milliárd eurót kell befektetni.

Kay Scheller a jelentés megállapításait így összegezte: „Az energiaátállás megvalósítása érdekében eddig hozott intézkedések nem megfelelőek, ezért komoly kockázatokat rejtenek magukban az energiapolitikai célokat illetően”. A korrekció már régóta esedékes: „Az energetikai átállás és ezáltal a jólétünk szempontjából nagyok a kockázatok.” 

 

Németország villamosenergia hálózatbővítés energiaforrás
Kapcsolódó cikkek