Már csak néhány hét, és a költöző madarak tömegesen térnek vissza fészkükbe – írja az Opus Titász, amelynek madárvédelmi szakemberei az utolsó simításokat végzik, hogy a fehér gólyák és más költöző madarak új és javított fészkeiket, odúikat birtokba vehessék.

Stork,Returning,To,Their,Nests,In,The,Spring,Months,,The
Az idén újabb gólyafészektartókat helyez ki az áramszolgáltató.
Fotó: Shutterstock

Madárvédő tevékenységéről nemrég a Mavir és az E.ON is hírt adott. A Titásznál a 4300 gólyafészektartó mellé a tervek szerint 140 új szerkezetet helyeznek ki. Az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójához, az Opus Energetika részeként működő Opus Titász a közlemény szerint a hálózatai madárbaráttá alakítására az idén közel 200 millió forintot fordít.

A madárvédelmi intézkedésekkel csökkenteni kívánják a madárbalesetek számát a társaság szolgáltatási területén az elektromos szabadvezeték-hálózat és a kapcsolódó berendezések karbantartásával, valamint a hálózat fejlesztésével. Egyúttal szem előtt tartják a térségben élő rendkívül gazdag és színes madárállomány védelmét. Az Opus Titász ellátási területén egész évben folyamatos a hálózatok madárbaráttá alakítása.

Beköltöző madár lett a gólya

Különösen késő ősztől kora tavaszig kerül fókuszba a hálózati madárvédelem, hiszen mielőtt a költöző madarak, köztük a fehér gólyák is visszatérnek, mindig nagyobb figyelmet kap ez a tevékenység. A fehér gólya eredetileg a mocsaras ligeterdők madara volt, ám napjainkra beköltözött a településekre, és 

ma már közel 90 százalékuk villanyoszlopokra építi a fészkét.

A villanyoszlopokra épült fészkek esetében a madarak fokozottan ki vannak téve az áramütésnek, és könnyebben ledőlhet a fészkük. Ennek elkerülésére a társaság szakemberei folyamatosan helyeznek ki gólyafészektartókat a kisfeszültségű hálózatok oszlopaira, így az oszlopra szerelt szerkezeteken a madarak biztonságos távolságban építhetik fészküket.

Hogy mely területeken kerülnek ki a fészektartó szerkezetek, hol kell madárvédelmi beavatkozásokat végrehajtani, azt a nemzeti parkok, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel határozzák meg az Opus Titász munkatársai. A hálózatbejáráson azokat a helyszíneket is beazonosítják, amelyeken megsérültek a szerkezetek, vagy ahol csökkenteni kell a fészektartó tartalmát. 

A gólyák ugyanis minden évben tovább építik, növelik a fészküket, amely így akár több mázsára is növekedhet.

A jelentős súlytól megcsúszhat, megsérülhet a gólyakosár szerkezete. Az új fészektartók kihelyezése mellett tehát a „gólyaotthonokat” folyamatosan karbantartják.

A hosszú évek óta végzett madárbarát hálózatfejlesztésnek köszönhetően egyre nő a kihelyezett gólyafészektartók száma. Az Opus Titász csaknem 4300 ezer gólyafészek-tartóját az idén várhatóan 140-nel toldják meg.

Nem kivételez a gólyákkal a társaság 

A szakemberek természetesen nem csak a fehér gólyák fészkeit teszik biztonságossá, más madaraknak is helyeznek ki fészkelést biztosító eszközt, például szalakótáknak odút, vércséknek ládát, kerecsensólymoknak költőládát. A biztonságos szaporodás és fészkelés segítése mellett egyre biztonságosabbá is teszik hálózataikat a madarak számára burkolt szigetelések, madárkiülők és szárnyterelők kihelyezésével.