Energia

Lehet, hogy az idén is túltöltik a gáztárolókat

Meghaladta a 75 százalékot a magyarországi földgáztárolók töltöttsége – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium –, továbbá időarányosan és európai összevetésben is jól állunk.

A magyarországi föld alatti földgáztárolók töltöttsége meghaladta a 75 százalékot az Energiaügyi Minisztérium Facebook-bejegyzése szerint. A hazai arány a negyedik legmagasabb Európában, a felhasználáshoz mért mutatónk 48 százalék feletti, a harmadik legkedvezőbb a kontinensen.

kardoskut_G4I476620220318 Kardoskút
Az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.
képen: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet20220318 KardoskútAz Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesít a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.képen: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
A hazai gáztárolók hamarosan megtelhetnek / Fotó: Kurucz Árpád

 

Nagyon keresettek a hazai gáztárolók szolgáltatásai

Az uniós feltöltési terv alapján Magyarországnak július elejére kellene elérnie a 65 százalékos szintet, ez az elvárás már jóval korábban, május elejére teljesült. A végleges célérték november elsejei határidővel az földfelszín alatti tárolóval rendelkező tagállamai számára egységesen 90 százalék. Mint a Világgazdaság tavaly beszámolt, a múlt évben is olyan ütemben teltek a hazai tárolók, és olyan nagy volt a szolgáltatásuk iránti igény, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) kért és kapott is engedélyt a tárolói kismértékű túltöltésére. Az MFGT idei tarifái egyébként sokkal alacsonyabbak, mint a tavalyiak, ezeket azonban nem a társaság, hanem a hatóság határozza meg. A tarifák nagysága az MFGT költségein túl szorosan összefügg a földgáz árával. 

A jelenleg elérhető, mintegy ötmilliárd köbméternyi készlet több mint kétszerese az elmúlt fűtési szezonban a háztartások által felhasznált mennyiségnek – írja a minisztérium.

Arra nem tér ki, hogy a hazai tárolókban lévő gáz nem kizárólag a magyarországi ellátást szolgálja, például az elmúlt fűtési idényben Szerbia is használta a magyarországi létesítményeket.

A betárolás már április első felének nyárias napjaiban megkezdődött. A meleg tavaszi időjárás miatt a múlt hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest 42 százalékkal alakult alacsonyabban a lakossági gázfelhasználás. Magyarország a megelőző öt év átlagához képest az egymást követő két esztendőben is ötödével csökkentette a gázfelhasználást.

A hazai tárolókban lévő mennyiség május 15-én (ez a legfrissebb, havonta közzétett adat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, MEKH honlapján) 4,7 milliárd köbméter gáz volt, ugyanannyi, mint 2020-ban. Ennél nagyobb érték nem is szerepel a hivatal 2018-ig visszanyúló adatsorában.

Az érkező gáz egy része tovább is áll

A Magyarországon felhasznált gáz nagyobb része importból, kisebb része hazai termelésből származik, miközben a hazai kereskedők exportálnak, és tranzit is áthalad az országon. Mindezek nagysága leolvasható a MEKH szintén havonta megújított ábrájából. Eszerint az áprilist a következő gázpiaci adatok jellemezték petajoule-ban:

  • 29 171
  • Hazai termelés: 4548
  • Belföldi felhasználás: 19 608
  • 9448
  • Zárókészlet: 163 293

Magyarországra három irányból (Szerbia, Románia és Horvátország) érkezik gáz, és két irányba (Szlovákia és Ukrajna) távozik.

 

 

gáztároló gáztároló töltöttsége gáz MFGT MEKH
Kapcsolódó cikkek