Energia

Hatalmas mennyiségű kerozint spájzolt be a Mol Kecskeméten

Új fejezet nyílt Magyarország ellátásbiztonságában azzal, hogy a Mol átadta a felújított, kibővített és nagy mennyiségű kerozin tárolására alkalmassá tett kecskeméti telephelyét. A létesítmény tartályaiban az eddigi kétezer tonna helyett 12 ezer tonna kerozin fér el.

Kecskeméti telepén a Mol felújította a korábban gázolaj tárolására használt tartályokat, hogy kerozinból is tartalékot tudjon képezni. A fejlesztésnek köszönhetően már mintegy 12 ezer tonna JET tárolható Kecskeméten – jelentette be a tavaly indult fejlesztés lezárultával a helyszínen Szabó Szabolcs Pál, a Mol csoport downstream értékláncért felelős ügyvezető igazgatója.

Szabó Szabolcs Pál átadja a létesítményt / Fotó: Horváth Lilla / Világgazdaság)

 

Két helyszínen tárolja a stratégiai kerozint a Mol

Felidézte, hogy míg korábban az ország stratégiai készleteit kőolajban tárolták, később a mennyiség egy része már feldolgozott termékek formájában állt rendelkezésre, ezen üzemanyagok listájára azonban csak 2019-ben került fel a repülőgép-üzemanyag. A kerozin tárolását a Mol a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetséggel (MSZKSZ) kötött megállapodás alapján végzi, a csoporton belül azonban verseny folyt a megbízásért. A szövetség számára most 12 ezer tonna kerozin Kecskeméten, kétezer tonna Százhalombattán áll rendelkezésre. Mint Szabó Szabolcs Pál a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, a kecskeméti kerozin nem közvetlenül a társaság százhalombattai finomítójából érkezik, vezetéken.

Van bőven, de ne legyen szükség rá

Az átadáson az igazgató hangsúlyozta, hogy a beruházás révén jelentősen nő Magyarország ellátásbiztonsága, de reméli, hogy nem lesz szükség a betárolt jelentős kerozinmennyiségre. Mindazonáltal a Világgazdaság úgy tudja a kecskeméti telepet vezető Földházi Zoltántól, hogy 

a kecskeméti légibázistól havonta érkező igények nőnek, volt olyan hónap is a közelmúltban, amikor megkétszereződött a rendelt mennyiség.

A telehely ugyanis értékesítéssel is foglalkozik, a profilja pedig többször is módosult az 1955-ös megnyitása óta. Motorolaj-tárolással indult, majd üzemanyagot értékesített, és volt néhány olyan év is, amikor a NATO rendelkezésére állt. A legutóbbi, 1, 2 milliárd forintos mostani fejlesztés a kapacitásbővítésen felül egy új, korszerű tankautó-töltő egység telepítését, labor- és mintatároló helyiség kialakítását, a szivattyúk és a kiszolgáló rendszer felújítását is tartalmazta.

Globálisan is emelkedik a kerozin iránti kereslet, a folyamat csak a koronavírus éveiben torpant meg.

 

Mol kerozin Szabó Szabolcs Pál üzemanyag kecskeméti
Kapcsolódó cikkek