Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris egyeztetéseket tartott Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel. A megbeszélésen közölte, látogatása célja, hogy mélyítse a Szöul és Washington közötti biztonsági és gazdasági együttműködést. A két ország közötti partnerséget a Koreai-félsziget, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség biztonsága zálogának nevezte – írta meg a BBC.

Fotó: AFP

Jun Szok Jol szintén ezeknek a kapcsolatoknak az erősítése mellett szállt síkra, és hangsúlyozta, Harris, illetve korábban Joe Biden elnök májusi látogatása is fontos lépés a szövetség megszilárdítása felé. Kiemelte továbbá, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti kapcsolatok túlmutatnak a biztonsági partnerségen, a két ország gazdasági és technológiai téren is szorosan együtt kíván működni.

Egynapos látogatása során Kamala Harris felkeresi a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) dél-koreai részét is.

Beiktatása előtt több korábbi amerikai elnök ment el az övezetbe, ám elnöki rangban csak Biden elődje, Donald Trump járt a DMZ-nél 2019-ben, és találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel is.

Harris látogatása előtt néhány nappal Észak-Korea több rakétakilövést hajtott végre, legutóbb szerdán jelentette a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium, hogy Phenjan közeléből két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki a Japán (Keleti)-tenger irányába.

Mindeközben zajlik a hétfőn kezdődött közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat a Koreai-félsziget keleti partjainál, a műveletben részt vesz egyebek között a Ronald Reagan atommeghajtású repülőgép-hordozó.

A dél-koreai haditengerészet bejelentette, hogy 

pénteken újabb hadgyakorlatba kezd, amelyen az Egyesült Államok mellett Japán is részt vesz.

Dél-Koreába érkezte előtt Kamala Harris ellátogatott a Japán délkeleti részén található Jokoszuka amerikai támaszpontra, ahol elítélte az észak-koreai rakétakilövéseket, amelyek szerinte fenyegetik a térség békéjét és biztonságát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 

ezek a műveletek az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is sértik.