BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamala Harris az észak-koreai rakétakísérletek után megérkezett Szöulba

Egy nappal azután, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat lőtt a Japán-tengerbe az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris megérkezett Szöulba. Harris egyeztetéseket tartott Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel, és mind a ketten kijelentették, hogy Washington és Szöul kapcsolatát minél szorosabbra kell fűzni. Jun Szok Jol arról is beszélt, hogy pénteken újabb hadgyakorlatot indít az országa, ezúttal Japánnal kiegészülve.

Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris egyeztetéseket tartott Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel. A megbeszélésen közölte, látogatása célja, hogy mélyítse a Szöul és Washington közötti biztonsági és gazdasági együttműködést. A két ország közötti partnerséget a Koreai-félsziget, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség biztonsága zálogának nevezte – írta meg a BBC.

Fotó: AFP

Jun Szok Jol szintén ezeknek a kapcsolatoknak az erősítése mellett szállt síkra, és hangsúlyozta, Harris, illetve korábban Joe Biden elnök májusi látogatása is fontos lépés a szövetség megszilárdítása felé. Kiemelte továbbá, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti kapcsolatok túlmutatnak a biztonsági partnerségen, a két ország gazdasági és technológiai téren is szorosan együtt kíván működni.

Egynapos látogatása során Kamala Harris felkeresi a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) dél-koreai részét is.

Beiktatása előtt több korábbi amerikai elnök ment el az övezetbe, ám elnöki rangban csak Biden elődje, Donald Trump járt a DMZ-nél 2019-ben, és találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel is.

Harris látogatása előtt néhány nappal Észak-Korea több rakétakilövést hajtott végre, legutóbb szerdán jelentette a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium, hogy Phenjan közeléből két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki a Japán (Keleti)-tenger irányába.

Mindeközben zajlik a hétfőn kezdődött közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat a Koreai-félsziget keleti partjainál, a műveletben részt vesz egyebek között a Ronald Reagan atommeghajtású repülőgép-hordozó.

A dél-koreai haditengerészet bejelentette, hogy 

pénteken újabb hadgyakorlatba kezd, amelyen az Egyesült Államok mellett Japán is részt vesz.

Dél-Koreába érkezte előtt Kamala Harris ellátogatott a Japán délkeleti részén található Jokoszuka amerikai támaszpontra, ahol elítélte az észak-koreai rakétakilövéseket, amelyek szerinte fenyegetik a térség békéjét és biztonságát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 

ezek a műveletek az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is sértik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.