Oroszország 11 nukleáris fegyver szállítására alkalmas katonai repülőgépet telepített, nagyjából 30 kilométerre a NATO-határától – írta meg a The Sun. A Planet Labs amerikai műholdszolgáltató orosz Tu–160 és Tu–95 stratégiai bombázókról készített felvételt a norvég határtól nem messze.

Russian Tupolev Tu-95 turboprop-powered strategic bombers fly above the Kremlin during a rehearsal for the Victory Day military parade in Moscow on May 4, 2018. - Russia celebrates the 73rd anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP) RUSSIA-HISTORY-WWII-VICTORY-DAY-PARADE-REHEARSAL
Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Az október 7-én készült műholdfelvételeken hét Tu–160-as és négy Tu–95-ös repülőgép látszik a Kola-félszigeten lévő Olenja orosz légi támaszponton. 

A képeken a gépek egymás mellett parkolnak. Egy két nappal később készült felvételen már azt lehet látni, hogy egy Tu–160-as felszálláshoz készül.

A Tu–160-asok a valaha készült legnagyobb és legnehezebb Mach 2-es harci repülők. Képesek több mint 12 ezer kilométert repülni megállás nélkül, egyetlen tankolással. Ezekre a gépekre legfeljebb 12 rövid hatótávolságú nukleáris rakéta fér fel. A felvételeken látható másik típus, a Tu–95-ös stratégiai bombázók az orosz légierő legnagyobb repülői közé tartoznak. 

Ezek az úgynevezett Bears gépek cirkálórakétákkal és stratégiai atomfegyverekkel is felszerelhetők.

Nem ez az első eset, hogy bombázókat vesznek észre műholdak a és szövetségesei határaihoz közel. Október elején az ImageSat International izraeli hírszerzőcég a finn határtól nem messze észlelt orosz bombázókat. A Jerusalem Post által megszerzett műholdképeken négy Tu–160-as és három Tu–95-ös látszik a bázison.

Az Ukrajnához közeli engelsi légibázison a 121. nehézbombázó repülőezred állomásozik. Ez az egység a fent említett két géptípussal repül.

A nemzetközi helyzet egyre feszültebb

Az, hogy a kémműholdak atomcsapásra képes repülőgépeket fedeztek fel a NATO és Európa határaihoz közel, tovább fokozza a feszültséget. Sokan tartottak korábban attól, hogy az ukrán előrenyomulás sikerei meggondolatlan döntésre sarkallhatják Vlagyimir Putyint, ám ez végül elmaradt. Moszkva beérte azzal, hogy hagyományos rakétákkal válaszolt az ukrán ellentámadásra, még Kijev környékét is lebombázták.

Azonban Ukrajna hivatalosan is benyújtotta a jelentkezési kérelmét a NATO-hoz, ami feldühítette Oroszországot. 

Kijev jól tudja, hogy egy ilyen lépés garantáltan a harmadik világháborúig való eszkalációt jelentené

– mondta Alekszandr Venediktov, az orosz Biztonsági Tanács helyettes államtitkára. Szerinte a NATO-tagok is tisztában vannak ezzel.

Eközben Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere kijelentette, hogy az USA meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

Senki nem akar atomháborút

Az elmúlt napokban az orosz és a nyugati tisztségviselők nem győzték hangsúlyozni, hogy mennyire ellene vannak az atomfegyverek bevetésének. Josef Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy amennyiben az oroszok nukleáris fegyverhez nyúlnak, akkor 

a NATO, az EU és az USA közösen megsemmisítik az orosz sereget. Hozzátette, hogy ehhez semmiképp sem vetnek be atomfegyver. 

Emmanuel Macron francia elnök is hasonlóan nyilatkozott, azt mondta, hogy Franciaország még akkor sem fog atomhoz nyúlni, ha Ukrajnában bevetik a nukleáris fegyvereket.

Az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev szerint az Európai Unió és a nyugati vezetők mind paranoiásak. Kifejtette, hogy Oroszországnak esze ágában sincs atomfegyverhez nyúlni. 

Alekszandr Venediktov odáig ment, hogy azzal vádolta a nyugati vezetőket, hogy pont ők azok, akik állandóan a nukleáris háborúról beszélnek.