Az ukrajnai Herszon régió Oroszország által kijelölt kormányzója csütörtökön arra kérte a lakosságot, hogy hagyják el a térséget – írta meg a Reuters. Ezzel akarják megelőzni, hogy a civilek beszoruljanak az orosz csapatok és az előrenyomuló ukrán erők közé – írta meg a Reuters. Az evakuálásra való felhívás azt jelentheti, hogy az orosz adminisztráció nagy harcra készül az északi Herszon város környékén.

Russian Foreign Ministry building is seen behind a social advertisement billboard showing Z letters - a tactical insignia of Russian troops in Ukraine and reading "For the World without Nazism" in central Moscow on October 13, 2022. - Five Russians drafted to fight in Ukraine, as part of the "partial" mobilization ordered in September, died after joining the army, authorities said, as similar announcements have multiplied in recent days. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

Vlagyimir Saldo kormányzó a Telegram-alkalmazáson tett közzé egy videónyilatkozatot, amelyben 

Moszkva segítségét kéri a civil lakosság Oroszországba szállításához.

Herszon az egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyet Oroszország nemrég népszavazásokon keresztül elcsatolt Ukrajnától. Kijev és a nyugati országok illegálisnak minősítették a területek annektálását.

Az orosz hadsereg október elején nagyjából 20 kilométert volt kénytelen visszavonulni az ukrán előrenyomulás miatt. A brit hírszerzés arról számolt be, hogy 

Moszkva valószínűleg egy új frontvonal kialakításán dolgozik Herszon város közelében, ahol megállítanák az ukránokat. 

A kitelepítésről szóló hírek is ezt a híresztelést erősítik.

A fokozza az európai légvédelmet

A BBC cikke szerint 

14 NATO-tag megállapodott abban, hogy egy közös lég- és rakétavédelmi rendszert fognak létrehozni. 

Ezt a rendszert az európai nemzetek közös légvédelmi felszerelések és rakéták beszerzésével építenék fel.

A NATO főtitkár-helyettese, Mircea Geoana szerint az Ukrajnában tapasztalt orosz agresszió miatt rendkívül fontos egy ilyen pajzs felállítása.

A fronton továbbra is zajlik a rakétázás

Eközben a rakétacsapásokat mind a két fél folytatja. Oroszország csütörtök reggel újabb rakétatámadást intézett a kijevi régióba, főként kritikus fontosságú infrastrukturális létesítményeket céloztak. 

A soldier of Ukraine's 5th Regiment of Assault Infantry fires a US-made MK-19 automatic grenade launcher towards Russian positions in less than 800 metres away at a front line near Toretsk in the Donetsk region on October 12, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Dave CLARK / AFP)
Fotó: Dave Clark / AFP

Az orosz támadások nagy problémát jelentenek Kijev számára, hiszen az elsődleges célpontok az ország villamosenergia-hálózatának csomópontjai. A nemzeti energiaszolgáltató vezetője közölte, hogy a rakétatámadások után sikerült stabilizálniuk a a villamosenergia-hálózatot. 

Jelenleg nem tervezzük vészhelyzeti áramszünet bevezetését 

– írta Facebookon Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo vezetője. Ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy 

a következő időszakban korlátozások lehetnek az áramellátásban, ha az oroszok továbbra is pusztítják az infrastruktúrát. 

Kijev felszólította az ukrán lakosságot, hogy spóroljanak az árammal. A településeken számítani lehet áramszünetekre és melegvíz-hiányra.

Az ukrán határhoz közel fekvő Belgorod orosz város kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán sereg lakóépületeket bombázott le.

A városban vészintézkedéseket vezetett be a kormányzó, Vjacseszlav Gladkov, az ukrán támadás miatt. Mint mondta, egy lakóépület megsérült, egyelőre még vizsgálják, hogy vannak-e áldozatok. Állítása szerint egy bomba egy iskolától nem messze csapódott be, de az intézményben nem tartózkodtak diákok. A további támadásoktól tartva Belgorodban két hétig online oktatásra állnak át.

Az orosz lövegek nemcsak a kijevi térséget, hanem a dél-ukrajnai Mikolajiv várost sem kímélték. Olekszandr Szenkevics helyi polgármester szerint erős ágyútűz zúdult a településre. A polgármester Telegramon tudatta, hogy egy eltalált lakóépületben két holttestet találtak. Hozzátette, hogy még felmérik, hogy vannak-e további áldozatok.