A BMW  bemutatott a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) egy pár koncepcióautót, amelyek megmutatják, hogyan reagálhatnak a jövő autói a tulajdonosaik hangulatára  – számolt be a CNN

Technology Fair CES - BMW 04 January 2023, US, Las Vegas: BMW manager Stella Clarke is demonstrating technology at the CES technology trade show that allows a car to change color. To do this, the car body is covered with e-ink cells. Photo: Andrej Sokolow/dpa (Photo by Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A BMW a két alapvetően egyforma kinézetű autót az i Vision Dee koncepciójának keretében mutatta be. 

Az autó egyik változata szó szerint színváltó karosszériaelemekkel rendelkezik.

A BMW tavaly a CES-en bemutatott egy „színváltó” koncepcióautót, amely azonban csak a szürke különböző árnyalataira változott. Az új i Vision Dee a teljes színpalettán keresztül változtatja meg a színét, és a karosszéria különböző részei egyszerre különböző színekre váltanak, még az autó négy kereke is.

Az idei i Vision Dee koncepció abban is eltér, hogy a jármű belső felületének a színe is megváltozik a vezetők és az utasok interakciója hatására. Még a külseje, az autó eleje, a fényszórók körüli terület és a „rács” – amely ezen az autón valójában egy kijelzőpanel – is különböző formákat és árnyalatokat mutathat, az emberi arckifejezéshez hasonlóan. 

A BMW szerint az autó különböző hangulatokat vagy reakciókat mutathat, például jóváhagyást, boldogságot vagy megdöbbenést is „kifejezhet” a színéivel. 

 

Inside The 2023 CES Trade Show Stella Clarke, project lead for BMW iX Flow featuring E ink, presents the color chaining technology of the BMW I Vision Dee during a press event at the 2023 Consumer Electronics Show (CES) event in Las Vegas, Nevada, US, on Wednesday, Jan. 4, 2023. For the first time, CES has a theme: how technology is addressing the worlds biggest challenges. Photographer: Bridget Bennett/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az autó természetesen head-up kijelzővel is rendelkezik, de az i Vision Dee koncepcióban a kijelző az egész szélvédőn átnyúlik. A márka a közlése szerint ezt a különleges tulajdonságot 2025-től kívánja bevezetni a tényleges sorozatgyártású járművekbe. A többi head-up kijelzőhöz hasonlóan a vetített képek tartalmazhatnak navigációs jelzéseket vagy több érintőképernyős felületet, amelyek általában átlátszók. 

A szélvédőn és az ablakon megjelenő tartalom típusát az alapvető vezetési információktól a rajzfilmfigurákig a műszerfalon lévő csúszka segítségével lehet vezérelni. Fizikai vezérlés vagy állandó érintőképernyő helyett a Mixed Reality Slider – vegyesvalóság-csúszka, ahogy a BMW nevezi – a műszerfalra vetül, miközben a felületen lévő érzékelőket az utasok a kezükkel működtethetik.